Джак Ма ще се откаже от контрола върху Ant Group

Джак Ма ще се откаже от контрола върху Ant Group
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.01.2023
  • Сподели:

Китайската Ant Group казва, че ще коригира акционерната си структура, така че нейният основател, милиардерът Джак Ма, повече да няма контрол върху финтех гиганта. „Нито един акционер, самостоятелно или съвместно с други страни, няма да има контрол върху Ant Group след приключване на корекцията", се казва в изявление на компанията от събота.
Този ход бележи още едно голямо развитие след регулаторните репресии, които провалиха първоначалното публично предлагане (IPO) на Ant на стойност 37 милиарда долара в края на 2020 г. и доведоха до принудително преструктуриране на компанията за финансови технологии.
Въпреки че Ма притежава само 10% дял в Ant, филиал на гиганта за електронна търговия Alibaba, той упражнява контрол върху компанията чрез свързани лица, според IPO проспекта на Ant, подаден на борсите през 2020 г.
Бившият учител по английски, превърнал се в технологична суперзвезда, който основа Alibaba и беше най-богатият човек в Китай до технологичното стягане на страната, рядко се появява публично, откакто разкритикува отношението на китайските регулатори към технологичните компании на среща на върха в Шанхай преди две години.
Нетното състояние на Ма е намаляло наполовина от почти 50 милиарда долара до 21,7 милиарда долара, беше съобщено през ноември, след като регулаторите насочиха действия срещу огромната му китайска технологична империя.
Преди това Ма притежаваше повече от 50% от правата на глас в Ant, но промените ще означават, че делът му ще падне до 6,2%, според изчисления на Ройтерс.
От Ant също казаха, че ще добавят пети независим директор към своя борд, така че независимите директори да съставляват мнозинството от борда на компанията. В момента има осем директори в борда.
През ноември се появиха съобщения, че Ма се е укривал в Токио със семейството си по време на репресиите в Пекин срещу звездните технологични фирми в страната и нейните най-мощни и богати бизнесмени.
Тази седмица медиите съобщиха, че Ма е бил видян в Тайланд, в отличения със звезда Мишлен ресторант Jay Fai в Банкок, предаде Bloomberg. Заведението сподели снимка на своя готвач, позиращ с Ма.

Станете почитател на Класа