Създават роботи, които мислят с ръцете си

Европейски учени предлагат нов подход в роботиката, в който роботите се учат да „мислят“ с оглед на възможните действия, които могат да извършат с един предмет, съобщи „Физорг“.
Проектът PACO-PLUS има за цел да тества нова теория, наречена „комплекси- предмет-действие“. Този подход позволява създаването на софтуер и хардуер, който ще позволи на роботите да мислят за предметите от гледна точка на действията, които могат да бъдат извършени с тях. Например дръжката на вратата, която роботът гледа, може да бъде хваната, а вратата може да бъде отворена или затворена. Тази идея предоставя много по-интересен начин, по който роботите могат да мислят самостоятелно, защото тя прави възможно спонтанното и сложно поведение, което възниква като резултат от доста прости правила.
В определени аспекти техният подход имитира процеса на учене при малките деца. Когато се натъкне на непознат предмет, детето се опитва да го хване, да го изяде или да го удари в нещо друго. Наблюдаването на други хора също дава знания на детето и по-късно то започва да прилага комбинирани действия за постигане на по-сложна цел. Учените, работещи по проекта PACO-PLUS, използват всички тези доказани стратегии, за да помогнат на роботите да се учат взаимно от своите наблюдения и опит.

Станете почитател на Класа