Мозъкът на родилките се уголемява

Мозъците на току-що родилите майките се увеличават месеци след раждането, съобщи „Сайънс дейли“, позовавайки се на изследване, публикувано от Американската асоциация по психология. Учените установили, че мозъците на родилките се увеличават в областите, свързани с мотивацията и поведението. Също така, колкото повече майката изпада във възторг от своето бебе, толкова повече нарастват отделни райони в средния мозък.
Авторите на изследването смятат, че хормоналните промени веднага след раждането, включително повишаването на естрогена, окситоцина и пролактина, вероятно правят мозъка на майката по-податлив на изменения. Мотивацията за полагане на грижи за бебето и всички отличителни черти на майчинството може би не са просто инстинкт, а по-скоро резултат от активно трупане на мозъчно вещество, смятат невролозите Крейг Кинсли и Елизабет Мейър.
Изследователите подложили 19 родилки на ядрено-магнитен резонанс и сравнили образите, взети веднъж от две до четири седмици и втори път от три до четири месеца след раждането. Те установили, че до месеци след раждането сивото вещество в мозъците на жените се е увеличило значително в няколко области. При възрастните индивиди сивото мозъчно вещество обикновено не се променя за няколко месеца без значително учене, травма на мозъка или промяна в околната среда. Засегнатите области включват хипоталамуса, субстанция нигра, амидалгата, теменния лоб и префронталния кортекс. Тези райони на мозъка контролират мотивацията, удовлетворението и емоциите, както и способността за преценка.

Станете почитател на Класа