Ходенето назад е много полезно за тялото и мозъка

Ходенето заднешком е изключително полезна тренировка и за бедрата, и за мозъка, съобщава „Дойче веле“. Различни изследвания показват, че при ходенето назад се изразходват между 40% и 120% повече енергия, отколкото при нормалното ходене, и то при една и съща скорост. Но трябва да се внимава и в началото не бива да се изминават повече от 500 метра!
Има и други трикове, ако искате да сте във форма, без да спортувате. Ежедневното дъвчене на дъвка увеличава обмяната на веществата до 19%, сочи американско проучване. Така допълнително може да се свали цяло кило за месец. Важното е обаче дъвките да са без захар.
Опитайте се на следващата си разходка да движите ръцете и краката си в синхрон, вместо в различни посоки. Според американски експеримент така се изразходват една трета повече калории, отколкото при нормалното ходене. Паралелно в мозъка възникват нови синаптични връзки, които облекчават запаметяването на информация.
Стълбищата - ако ги изкачвате дори и само по 6 минути на ден, ще живеете по-дълго. Всяко стъпало носи по четири секунди живот , изчислиха лекари от САЩ.

Станете почитател на Класа