Очаква се САЩ и ЕС да обявят споразумение по спора за митата

Очаква се САЩ и ЕС да обявят споразумение по спора за митата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

 

ЕС изнасяше 5 милиона тона стомана за САЩ преди налагането на митата през 2018 г.

 

САЩ и Европейският съюз се очаква да обявят този уикенд споразумение за уреждане на отдавнашен търговски спор заради американските мита върху стоманата и алуминия, заявиха запознати източници, цитирани от Ройтерс и Нова телевизия.

 

Двама от източниците казаха, че споразумението, чиито подробности все още не са окончателно готови, би позволило на страните от ЕС да изнасят безмитно около 3,3 милиона тона стомана годишно за САЩ съгласно квотна система.

 

Според източниците по-големите количества внос ще подлежат на митническо облагане, но се предвижда да бъде даден допълнителен безмитен статут на определени стоманени изделия, които по-рано са били освободени от американски мита. По думите на един от източниците се предвижда производителите на стомана от ЕС да могат да изнасят безмитно общо около 4,3 милиона тона следващата година.

ЕС изнасяше 5 милиона тона стомана за САЩ преди налагането на митата през 2018 г. от тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Споразумението, идващо в момент, когато лидерите от Г-20 се срещат в Рим, би позволило на САЩ и ЕС да го прилагат около месец, преди в края на ноември да изтече срокът, след който се предвижда ЕС да въведе по-високи ответни мита за американски продукти, включително мотоциклети и уиски. САЩ и ЕС си бяха поставили за цел да постигнат сделка до края на октомври.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа