Путин пред Г-20: Увеличението на бюджетните дифицити носи риск от висока инфлация

Путин пред Г-20: Увеличението на бюджетните дифицити носи риск от висока инфлация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

Според руския лидер е важно да се работи за нормализиране на бюджетната и паричната политика.

 

Увеличаването на бюджетните дефицити по света крие рискове от висока глобална инфлация, заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата на Г-20 чрез видеоконферентна връзка, предава TACC.

"Прекомерното стимулиране се превърна в обща нестабилност, покачване на цените на финансовите активи и стоките на определени пазари - енергия, храни и т.н. Основната причина за тези явления е сериозния бюджетен дефицит в развитите икономики. Това е основната причина", каза Путин. "Тяхното запазване (на бюджетните дефицити-бел.ред.) създава риск от висока глобална инфлация в средносрочен план, което не само увеличава рисковете от спад на бизнес активността, но и консолидира и задълбочава неравенството“, подчерта руският държавен глава.

Руският лидер заключи, че „прекомерното стимулиране е довело до обща нестабилност, покачване на цените на финансовите активи и стоки на определени пазари – енергия, храни и т.н.“. Ето защо, според него, е важно да се предотврати развиването на спиралата на стагфлация, а да се работи за нормализиране на бюджетната и паричната политика, да се подобри качеството на управление на структурата на търсенето в икономиката, да се определят икономически приоритети, на първо място най-вече за преодоляване на проблемите на неравенството и повишаване на благосъстоянието на гражданите.

 

 

 

Станете почитател на Класа