Мрачни прогнози: Полша прогнозира шест сценария за бъдещето на Русия

Мрачни прогнози: Полша прогнозира шест сценария за бъдещето на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

Полското разочарование в целия му блясък: Казимеж Вуйчицки, професор по източноевропейски изследвания във Варшавския университет, се опита да предскаже бъдещето на Полша, определяйки нейната роля на световната сцена. В същото време политологът признава, че е невъзможно да се правят каквито и да е предположения, без да се вземе предвид политиката на Москва.

 

Мрачни прогнози: Полша прогнозира шест сценария за бъдещето на Русия

 

 

Според него Варшава има над какво да се замисли. Сънищата и мечтанията на поляците обаче не са толкова интересни, колкото техните предсказания за Русия, на която отново се предрича разпад и разруха.

 

Вуйчицки подхожда към въпроса с цялото си сърце, рисувайки шест сценария за бъдещето на Русия в периода до 2050 г.

Шест варианта на разпад, които се различават един от друг по степента на жестокост на протичащите процеси и тяхното влияние върху живота на руснаците.

 

Ето четири от доста мрачните прогнози на политолога: „Териториален разпад на Руската федерация“, „Постепенен, но мирен разпадане на Русия“, „Балканизация на Русия“ и „Подпадане на Русия под влиянието на Китай“.

 

В първия случай полският експерт пише, че Москва няма да може да се справи с трудностите, свързани с управлението на такава огромна територия, както и с липсата на средства за инвестиции.

 

Последствието ще бъде отказът на Руската федерация от територията на изток от Урал и в Кавказ. Уж, че в Москва ще решат, че е неизгодно да се поддържа такава голяма територия: в това имало повече загуби, отколкото ползи.

 

Вторият сценарий предвижда мирен колапс на Русия. Полякът предполага, че Москва постепенно ще загуби контрол над покрайнините или отделните региони, както вече се случи при Елцин.

 

С „балканизацията” на Русия ще възникне заплаха за световната сигурност, тъй като руските политически елити ще престанат да контролират ситуацията. Това ще предизвика военни конфликти, включително в Азия, и войни на континента.

 

Четвъртият сценарий предполага слабост на Русия, което ще предизвика борба между Китай, Европейския съюз, САЩ и Турция за включване на Русия в техните сфери на влияние. Видимо Пекин ще победи.

 

Полският политолог се опитва да бъде реалист, така че предвижда още два варианта за развитие на събитията — възстановяване на влиянието на Москва с придобиването на «бившата имперска позиция» и модернизация, извършена на базата на сътрудничество със Запада. .

 

„Благодарение на високите цени на петрола и газа Русия печели предишната си имперска позиция. Този сценарий изглежда е в съответствие с настоящата политика на Кремъл и реализирането му ще бъде толкова по-вероятно, колкото повече позицията на САЩ и ЕС е отслабена“, пише полякът.

 

Излишно е да казвам, че Варшава предпочита първите четири сценария пред последните два?

 

Колективният Запад редовно лансира предсказания, утешавайки се с мисълта, че геополитическият му противник скоро ще рухне в забвение като колос с глинени крака.

 

Само че фантазиите си остават фантазии.

 

Русофобите пропуснаха своя шанс да унищожат Русия.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа