Кой нагнетява обстановката на руско-украинската граница

Кой нагнетява обстановката на руско-украинската граница
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.11.2021
  • Share:

Каква е целта на западните медии, разпръскващи слухове за уж предстоящото нахлуване на руски войски на територията на Украйна? Отговаряйки на този въпрос, експертът на украинското издание изразява мнението, че Лондон ескалира напрежението – острата фаза на конфликта днес не е от полза за никого, освен за Великобритания.

 

Вести: Кой нагнетява обстановката на руско-украинската граница

 

 

Не всички военни експерти и специалисти са уверени в опасността.

 

От няколко дни Западът предупреждава Киев за инвазия на Руската федерация. Въпреки експертите и специалистите. Те убеждават: няма нужда от паника — налице е голяма игра, в която Украйна е по-скоро пешка. «Вести» възстановяват цялата верига от изявления, за да се разбере кой има влияние върху ситуацията.

 

«Стопанинът на играта»

 

Хронологично изявления и публикации за руските войски на границата с Украйна се появиха от края на септември, когато украинските въоръжени сили обвиниха два разузнавателни самолета на ВВС на Русия, че са нахлули в района над Черно море, където се обучава украинската армия.

 

Два дни по-късно, на 27 септември, Александър Лукашенко обяви „създаването на военни бази в Украйна от Съединените щати“, а на следващия ден главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна обяви, че забраните за стрелба без заповедта от командването в близост до линията на съприкосновение в зоната на ООС е отменена.

 

Следващият елемент се случи още на 18 октомври: телевизия France5 показа филма „Владимир Путин: стопанинът на играта“, в който прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО „е сценарий, който излиза извън червените линии на руските национални интереси… и може да принуди Русия да предприеме активни мерки.»

 

В същото време Кремъл прекъсна отношенията с НАТО, затваряйки представителството си в алианса.

 

На 21 октомври командването на въоръжените сили на Украйна призова страната да се подготви за нахлуването на Русия във всички региони на страната.

 

„Украйна трябва да бъде готова… във всяка област с организацията на съпротивителното движение“, каза командирът на силите за специални операции на въоръжените сили на Украйна Григорий Галаган.

 

На следващия ден в Сочи Путин сурово засегна украинското ръководство: той каза, че ситуацията в Украйна е „безизходица“, тъй като не президентът е на власт, а „малка група хора“, дори по-лошо , „агресивно малцинство“.

Той говори и за разширяването на НАТО:

 

„Утре ще се появят ракети близо до Харков. Какво можем да направим по въпроса?»

 

И накрая, появиха се изявления за получаването от Украйна на нова партида ПТРК «Джавелин», а на 26 октомври Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди първото бойно използване на турския дрон «Байрактар» в Донбас.

 

От този момент се появиха десетки изявления за концентрация на руски сили в близост до границата с Украйна: The Washington Post беше първият, който съобщи за това (позова се на европейски военни и официални лица, публикува видеозаписи на движещо се оборудване); след това се появи изданието Politico (показа сателитни снимки на движението на войските към границата в района на град Елня). Включи се и «Блумбърг», като съобщи, че батальон руски танкове Т-80У е пристигнал във Воронежска област, за да бъде изпратен на полигона Погоново, на 250 км от границата.

 

„Публикуваните в медиите факти са елемент от специални информационни и психологически действия“, изрази позицията си полковник Леонид Матюхин от Центъра за оперативна информация.

 

Държавната гранична служба съобщи, че на границата с Украйна няма войскови действия. Приблизително по същото време (5 ноември) руското външно министерство също нарече медийните разследвания «фалшиви». От 5 до 15 ноември обаче държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи поне пет изявления, че Русия може да започне инвазия в Украйна.

 

«Аларма» от САЩ и шпагат на Киев

 

Военният експерт, полковник от запаса Олег Жданов, не е съгласен със западните твърдения: според него контингент от около 90-100 хиляди души неизменно е разположен на границата от няколко години.

 

„Да, може да има раздвижвания на сили в Западния военен окръг на Русия. Но това не е струпване на войски! А в Елня е дислоцирана танковата дивизия на 20-та общовойскова армия на Западния военен окръг на въоръжените сили на РФ — това го има дори в Уикипедия, уточни експертът. — Причината за истерията е, че около кризата на границата между Беларус и Полша се разиграва голяма политическа игра с участието на толкова много играчи. За Съединените щати и Великобритания е много полезно да повишат градуса в Украйна — те наистина искат да нарушат вероятните преки споразумения между Украйна и Руската федерация.

 

Важен нюанс: несъответствието между позициите на Украйна („няма движение на войски“) и Съединените щати („има опасност“) може да бъде причинено от историческия „шпагат“, в който стои Киев.

 

„Всъщност Лондон разпалва ситуацията на границата между Украйна и Руската федерация. Острата фаза на конфликта днес не е от полза за никого, освен за Великобритания.

 

На срещата Байдън-Путин много може да се промени — както в Европа, така и в Украйна, — обясни пред «Вести» Руслан Бизяев, експерт по международни въпроси.

 

„Лондон, от друга страна, мисли:

 

„Украйна е нашата крава, трябва да я доим“ и се опитва да влоши условията на преговорите между Путин и Байдън.

 

Втората геополитическа версия е играта на САЩ, които се опитват да окажат натиск върху Германия, като забавят сертифицирането на Северен поток 2.

 

«Ястребите сега действат в Съединените щати, като искат да предотвратят връзката между Германия, Руската федерация и Китай. Те не могат да ударят Пекин и Берлин, а Москва — медийно, за да развалят споразумението с Берлин», твърдят експерти.

 

Отчасти думите им се потвърждават от информацията на британския таблоид The ​​Mirror, че Великобритания е готова да прехвърли 600 специални части в Украйна на фона на опасенията „от евентуално засилване на руската инвазия“. Става дума за 200 войници от подразделението SAS (Special Air Service) и 400 — от парашутен полк: „те бяха предупредени, че могат да бъдат изпратени в страната до няколко часа“, твърди изданието.

 

„Това не е случайно – за последен път тези момчета се появиха в Грузия през 2008 г., в района на Кодорското дефиле“, припомня Руслан Бизяев за «Вести».

 

Олег Жданов обаче е озадачен: не говорим за «окопни» бойци, а за суперелитни специални части.

 

„Те имат съвсем различни задачи, те са бойци от невидимия фронт.

 

Най-вероятно този контингент е бил назначен за охрана на Владимир Зеленски: SAS се характеризират с такива задачи, те могат тайно да блокират движението на кортежа или например да охраняват резиденции“, обясни Жданов пред «Вести».

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа