Главният враг на Ердоган е отровен

Главният враг на Ердоган е отровен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.11.2021
  • Share:

В четвъртък, 18 ноември, турският опозиционен портал Oda TV съобщи от Истанбул, че видеоклипът, публикуван от Fethullahçı Terör Örgütü или FETÖ, потвърждаващ, че Мохамед Фетхуллах Гюлен е жив, е монтаж. След това изданието разпространи информация, че известният турски писател, ислямски и обществен деец, бивш имам и проповедник, главният враг на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, най-вероятно вече е починал.

 

Турската преса: Главният враг на Ердоган е отровен

 

 

Oda TV счита, че Гюлен е бил отровен в имението си в САЩ в сряда вечер. Освен това внезапна смърт е застигнала и един човек от най-близкото обкръжение на Гюлен. На работниците в имението е било наредено да не общуват с пресата. Информацията е неофициално потвърдена пред портала от представители на турските специални служби.

 

По-рано в мрежата се появи видео, на което Гюлен седи на фотьойл и се моли. Но Oda TV е убедена, че видеото е изрезка от три други видеоклипа, в които Гюлен носи същите дрехи.

 

В същото време все още няма официални данни за здравословното състояние на 80-годишния Гюлен. Гюлен е издирван от Анкара по обвинения в подготвяне на два преврата през 2013 г. и през 2016 г. В края на 2013 г. отношенията между Ердоган и Гюлен ескалират, след което последният заминава на доброволно изгнание в Сейлорсбърг (Пенсилвания, САЩ). В края на 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за арест на Гюлен, а турските прокурори и служители на правосъдието поискаха от Интерпол да включи Гюлен в «Червения бюлетин». Интерпол обаче отказа да го направи.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа