Украйна предлага транзит на руски газ за Германия през нейната тръбопроводна мрежа

Украйна предлага транзит на руски газ за Германия през нейната тръбопроводна мрежа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.08.2022
  • Share:

Украйна предлага да бъде използвана газопреносната мрежа на страната за транзита на руски природен газ към Германия, след като "Газпром" обяви, че временно ще спре подаването на синьо гориво по тръбопровода "Северен поток 1".

"Докато бъде ремонтирана компресорната станция "Портовая" на газопровода "Северен поток 1", за транзит на природен газ може да бъде използвана мрежата на Украйна", обяви украинският мрежов оператор, цитиран от БНР. Според дружеството капацитетът на тръбата през Полша е напълно достатъчен.

На 19 август, петък, "Газпром" обяви, че единственият работещ компресорен агрегат на началната компресорна станция ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за техническо обслужване и профилактика. Това изправя редица европейски държави, но най-много Германия, пред изпитание, след като "Газпром" изпомпва едва 20 процента от заявените количества газ по тръбата.

За броени часове цената на газа на спот пазара в Европа се покачи до 261 евро за мегаватчас.

"Северен поток 1" вече беше спрян за 10 дни през юли под предлог, че ремонтирана турбина не може да бъде доставена заради западните санкции срещу Русия. Германия твърди, че турбината отдавна е готова за транспорт, но Москва умишлено не предоставя необходимата документация за това.

От правителствени кръгове в Берлин се чуха призиви за отваряне на спорния газопровод "Северен поток 2", спрян по-рано през годината. Според различни източници той е пълен с природен газ от Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски определи идеята като "абсурдна" и обвини Русия, че чрез газовите доставки изнудва Европа.

По-рано руският президент Владимир Путин също предложи възобновяването на последните довършителни работи за пускането в експлоатация на "Северен поток 2". Говорител на канцлера Олаф Шолц обаче отхвърли идеята.

 

 

 

Станете почитател на Класа