НАСА изпраща най-мощната си ракета към Луната, полетът ще продължи 42 дни

НАСА изпраща най-мощната си ракета към Луната, полетът ще продължи 42 дни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2022
  • Share:

 

Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 г.

Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи 50-годишен времеви скок в небесата, когато се издигне от стартовата площадка във Флорида в понеделник. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 г., пише в. Гардиън.

Artemis 1, включваща Orion - шестместна капсула за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона, ще излети в 8.33 сутринта ET (15:33 часа българско време) от стартовия комплекс Кейп Канаверал, който организира лунните мисии на Аполо преди половин век.

Освен грандиозното шоу, което се очаква да привлече стотици хиляди зрители на космическото крайбрежие на Флорида, НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала в усилията си да изпрати астронавти обратно на Луната.

Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни, като ще облети Луната и два пъти ще прелети изключително близо до нея.

Екипаж на Orion няма да има, ще са поставени специални манекени в скафандри, което ще позволи на НАСА да оцени как скафандрите от ново поколение реагират на радиацията. Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи около капсулата като индикатор за нулева гравитация.

Междинен втори тестов полет, Artemis II, е планиран за май 2024 г., превозвайки четиричленен екипаж до Луната и обратно без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от Аполо 17 през декември 1972 г.

Първото пътуване на SLS-Orion на мисия, наречена Artemis I, има за цел да изпробва превозното средство с тегло хиляди тонове, преди НАСА да го счете за достатъчно надеждно, за да превозва астронавти.

Обявена за най-мощната и сложна ракета в света, SLS представлява най-голямата нова система за вертикално изстрелване, изградена от американската космическа агенция, след като Saturn V летеше по време на лунната програма Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век.

Един проблем, цитиран от служители на НАСА миналата седмица като потенциална спирачка за изстрелването в понеделник, би бил всеки признак по време на зареждането с гориво на ракетата, че току-що ремонтираната система за водород не е успяла да издържи. Друга причина може да е промяна във времето в района, където бързо се образуват бури с много мълнии.

Четирите основни двигателя R-25 на ракетата и нейните двойни ракетни ускорители с твърдо гориво произвеждат тяга около 15% повече тази на Saturn V.

Около 90 минути след изстрелването горната степен на ракетата ще изведе Orion извън орбитата на Земята по курс за 42-дневен полет. Корабът ще се движи по широка елипса около Луната - от 60 мили до 40 000 мили (64 374 км) и обратно до Земята. Очаква се капсулата да се спусне в Тихия океан на 10 октомври.

Въпреки че на борда няма да има хора, Orion ще превозва симулиран екипаж от трима - един мъжки и два женски манекена - оборудвани със сензори за измерване на нивата на радиация и други натоварвания, които биха изпитали астронавтите в реалния живот.

Основната цел на мисията е да се тества издръжливостта на топлинния щит на Орион по време на повторно влизане, когато той удря земната атмосфера с 39 429 км в час, или 32 пъти скоростта на звука, при завръщането си от лунната орбита - много по-бързо от обичайните повторни влизания на капсули на астронавти, връщащи се от ниска околоземна орбита.

Това е нашият най-важен приоритет, който трябва да изпълним", каза водещият директор на полета Рик Лаброуд. Влизането в атмосферата се очаква да повиши температурите извън капсулата до близо 2760 градуса по Целзий.

Сред най-големите финансови бенефициенти на програмата са основните изпълнители на SLS и Orion - съответно Boeing и Lockheed Martin.

Ако успее, Artemis I ще проправи пътя към първата мисия SLS-Orion с екипаж, полет навън и обратно около Луната, наречен Artemis II, още през 2024 г., който ще бъде последван година или повече по-късно от пътуване на Artemis III към лунната повърхност.

Artemis III включва много по-висока степен или сложност на интегрирането на SLS-Orion със серия от космически кораби, които ще бъдат изградени и управлявани от стартовата компания SpaceX на Илън Мъск.

Те включват собствения тежкотоварен кораб за изстрелване и кацане на Луната Starship на SpaceX, който все още е в процес на разработка, както и няколко компонента, които предстои да бъдат построени - орбитален склад за гориво и космически танкери, които да го запълнят. Дори костюмите за ходене по новата луна още не са проектирани.

Офисът на генералния инспектор на НАСА миналата година каза, че първият "Артемида III" с кацането на Луната е по-вероятно да бъде постигнат две до три години по-късно от вече отложената целева дата на агенцията за 2025 г.

 

 

Станете почитател на Класа