Байдън иска Конгресът да отпусне още 13,7 милиарда долара за Украйна

Байдън иска Конгресът да отпусне още 13,7 милиарда долара за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Американският президент Джо Байдън иска Конгресът да отпусне на Украйна спешна помощ от 13,7 милиарда долара, тъй като досегашните средства, предоставени от Вашингтон, привършват, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Искането е част от по-голям пакет извънредни разходи в размер на 47,1 милиарда долара, които са предвидени  и за борбата с коронавируса, маймунската шарка, и за покриване на щетите от бурите, които неотдавна удариха Кентъки и някои други щати. 

Средствата за Украйна, които Байдън иска от Конгреса, ще се прибавят към одобрените по-рано тази година 40 милиарда долара. Представители на американското правителство, пожелали да останат анонимни, казаха, че около три четвърти от тази военна и бюджетна помощ вече е била изразходвана или разпределена.

Новите 13,7 милиарда долара са предвидени за оборудване, разузнавателна подкрепа и директна помощ за украинския бюджет. Освен това те включват 1,5 милиарда долара за уран, с който да се захранват американските ядрени реактори, тъй като руските доставки може да намалеят. 

Що се отнася до коронавируса, Белият дом иска 7,1 милиарда долара за осигуряване на допълнителни ваксини и попълване на националните стратегически резерви с предпазна екипировка, както и 4,5 милиарда долара в подкрепа на борбата с маймунската шарка.

 

Станете почитател на Класа