Сестрата на олигарха Алишер Усманов е извадена от санкционния списък на ЕС

Сестрата на олигарха Алишер Усманов е извадена от санкционния списък на ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.09.2022
  • Share:

Сестрата на олигарха и бивш акционер на футболен клуб Арсенал Алишер Усманов беше извадена от санкционния списък на ЕС, съставен в отговор на войната в Украйна. Сестрата на Усманов, Саодат Нарзиева, беше сред редицата роднини на руски служители и олигарси, добавени към списъка през април.
Когато я добави в списъка, ЕС цитира информация, включена в разследване на Guardian и медийни партньори, включително Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
Усманов и Нарзиева подадоха отделни съдебни обжалвания през април в опит да отменят санкциите, които им блокираха да пътуват из ЕС или да използват активи, намиращи се в държавите-членки на съюза.
Говорител на Нарзиева каза: „От самото начало казахме, че санкциите срещу Саодат Нарзиева се основават на фалшиви обвинения, които сега са убедително и недвусмислено опровергани. Приветстваме решението на Съвета на ЕС да извади г-жа Нарзиева от списъка със санкции на ЕС. Също така сме благодарни на Guardian за представянето на нашата позиция в своите публикации по темата и очакваме информацията, която предоставихме, да бъде взета предвид от регулаторните органи на Обединеното кралство за решение за премахване на санкциите на Обединеното кралство срещу г-жа Нарзиева."
Нарзиева беше добавена към списъка със санкции на Обединеното кралство на 13 април, малко след определянето й от ЕС.
Усманов остава в списъка.
Други имена, премахнати от списъка на ЕС тази седмица, включват починалия руски популистки лидер Владимир Жириновски и Олга Айзиман, бивша съпруга на финансиста Михаил Фридман.

Станете почитател на Класа