Израел ще приеме за лечение ранени украински войници

Израел ще приеме за лечение ранени украински войници
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.09.2022
  • Share:

Посланикът на Израел в Киев обяви днес, че Еврейската държава ще приеме за лечение 20 украински войници, ранени по време на седеммесечния конфликт с руските сили, за да ги лекува, предаде АФП, цитирана от БТА.

 

 

Израел ще приеме за лечение 20 украински войници, които са били тежко ранени по време на войната, заяви Михаел Бродски.

"Първите двама войници ще пристигнат в Израел днес и ще бъдат настанени в болница "Тел Хашомер близо до Тел Авив", каза дипломатът, който работи в Киев от юли 2021 г.

"Лечението включва поставяне на протези и рехабилитация", добави посланик Бродски.

Медицински източник каза че двама военни пътуват към Израел, а говорител на украинското посолство в Тел Авив каза, че първите пациенти ще пристигнат скоро.

След инвазията в Украйна Израел възприе предпазлива позиция, изтъквайки привилегированите си връзки с двете страни. Страната се въздържа от доставки на оръжие за Украйна, но изпрати отбранително оборудване, включително каски и бронежилетки, болничният център Шеба Тел Хашомер отвори в Украйна полева болница за период от 6 седмици.

Освен това връзките с Москва са смятани за ключови за запазването на възможностите на Израел да нанася въздушни удари в Сирия, където Москва присъства и подкрепя режима.

Израел взима на прицел по-специално групировки, близки до Иран – неговият враг номер едно.

Не на последно място, в Израел живеят над 1 милион граждани, които са с произход от бившия СССР.

От началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари десетки хиляди руски и украински имигранти са пристигнали в Израел, бягайки от войната между техните две страни.

Според израелски медии опитите на руснаци, които имат право на израелско гражданство, да се присъединят към Еврейската държава, в момента се ускоряват, след като в сряда президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация като част от войната му срещу Украйна.

 

Станете почитател на Класа