„Атаката срещу "Северен поток" цели да прекъсне връзките между Русия и Европа“

„Атаката срещу "Северен поток" цели да прекъсне връзките между Русия и Европа“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2022
  • Share:

Взривовете, които повредиха тръбопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", са имали за цел да прекъснат взаимноизгодните енергийни връзки между Русия и Европа, каза руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.
„Атака срещу инфраструктура, която е уникална по отношение на сигурността, е изключително опасен прецедент. Всеки критично значим обект, независимо къде се намира, сега попада под заплаха. Освен това този терористичен акт не би могъл да бъде извършен без участието на правителство. Очевидно този акт на саботаж беше насочен към пълно разрушаване на взаимно изгодните енергийни връзки между Европа и Русия. Целта беше радикално пренасочване на регионалните потребители към скъпи ресурси. Независимо дали става дума за чужд LNG или нови чисти технологии", пише той в статия за списание National Interest.
Според него "загуби от подобни ходове ще понесат обикновените граждани и цели индустрии".
„Процесът на деиндустриализация на европейския континент само се ускорява. Рисковете от подобно развитие са очевидни. Както и ползите за САЩ, честно казано", добави Антонов.
Четири изтичания бяха открити в края на септември по газопровода „Северен поток", като последният бе констатиран от бреговата охрана на Швеция. На 27 септември операторът Nord Stream AG съобщи, че три линии от морските газопроводи Nord Stream 1 и 2 са претърпели безпрецедентни щети. Първото изтичане беше установено на Северен поток 2 близо до датския остров Борнхолм. После бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че предишния ден са регистрирани две експлозии по газопровода „Северен поток". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че инцидентите са били саботаж.
Руският енергиен гигант "Газпром" получи разрешение да инспектира местата на експлозията в "Северен поток" и вече е открил щетите по газопроводите, каза руският президент Владимир Путин пред репортери в понеделник. Според него резултатите от проверката доказват, че инцидентът при газопроводите е явна терористична атака.

Станете почитател на Класа