„Политиката на НАТО е нестабилна не само навън, но и в рамките на алианса“

„Политиката на НАТО е нестабилна не само навън, но и в рамките на алианса“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2022
  • Share:

„Политиката на НАТО става нестабилна не само извън алианса, но и вътре, защото Организацията смята, че има право да говори от името на своите държави-членки, дори когато позициите им са диаметрално противоположни". Това каза Константин Косачев, заместник-председател на Съвета на федерацията на Русия, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази позицията на алианса относно присъединяването на Финландия и Швеция.
Говорейки на пресконференция след двустранна среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в четвъртък, Столтенберг заяви, че Хелзинки и Стокхолм са изпълнили исканията на Турция за присъединяване към НАТО. В отговор Чавушоглу каза, че Анкара не смята всички искания към Хелзинки и Стокхолм за изпълнени.
„Така генералният секретар на НАТО смята себе си в правото да говори от името на държавите-членки (в този случай Турция), дори когато позициите на тези държави-членки са диаметрално противоположни, защото НАТО трябва да отмени една позиция в полза на друга (Швеция и Финландия в този случай). Защото това изискват интересите на НАТО и генералният секретар трябва да получава заплатата си", каза сенаторът в Telegram, коментирайки споменатите изказвания.
„Когато НАТО се провъзгласява за общност на демокрациите, трябва да изхожда от себе си и най-вече от същността на действията си, които са далеч от демокрацията, както Столтенберг с неговото НАТО е далеч от истинските човешки потребности от сигурност и сътрудничество", отбеляза Косачев.
Сенаторът смята, че „ако хората не поставят под съмнение адекватността на действията на НАТО и не намерят отговори на тези въпроси, тогава започва все по-силно да мирише на сяра".
„Както от гледна точка на отвратителната миризма, така и от гледна точка на нестабилността, политиките на „алианса от Студената война" вече не само навън, но и отвътре", заключи заместник-председателят на парламента.

Станете почитател на Класа