Решението на Върховния съд на Бразилия за реактивиране на Amazon Fund дава надежда

Решението на Върховния съд на Бразилия за реактивиране на Amazon Fund дава надежда
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2022
  • Share:

Бразилските еколози отпразнуваха навременна победа, след като върховният съд на страната постанови повторното активиране на Amazon Fund, основно оръжие в борбата на страната срещу обезлесяването. Фондът беше парализиран през 2019 г., когато крайнодесният президент Жаир Болсонаро разпусна две от ключовите му комисии, цитирайки неуточнени нередности.
Решението от четвъртък нарежда на властите да активират отново фонда в рамките на 60 дни и ще позволи на бразилската държавна банка за развитие да започне да използва повече от 3 милиарда реала, които са останали в нейните каси от 2019 г.
„Фондът Amazon е най-големият фонд за защита на горите, създаван някога. Загубите от неговата парализа през тези четири години са невъзстановими, но повторното му активиране е повече от спешно и ни позволява да започнем да защитаваме гората, да насърчаваме устойчивото развитие и да се борим отново с обезлесяването", каза Тасо Азеведо, един от неговите архитекти и сега технически координатор на бразилската неправителствена Обсерваторията за климата.
Организацията каза, че възобновяването на фонда ще позволи не само финансиране на екологични програми в Амазонка, но също така ще даде на правителството ресурси, които да използват за възстановяването на организациите, разрушени от режима на Болсонаро.
Това също даде тласък на новоизбрания президент Луис Инасио Лула да Силва, който победи Болсонаро на балотаж на изборите на 30 октомври и обеща да отмени голяма част от антиекологичните политики на крайнодесния лидер. Левият бивш президент създаде фонда през 2008 г. Той намали обезлесяването с повече от 70% през осемте си години като президент и каза миналата седмица, че се стреми към нулево обезлесяване след планираното му встъпване в длъжност на 1 януари.
Тази цел няма да е лесна. Обезлесяването се увеличава всяка година, откакто Болсонаро пое властта, и тази година достигна 15-годишен връх. Незаконната сеч, животновъдството, заграбването на земя и особено проучването се разрастваха през последните няколко години, тъй като Болсонаро изкорени екологичните и местните агенции и насърчи хората да отидат в отдалечения регион и да се възползват от изобилните му природни ресурси.
В решението на съда се казва, че решението на правителството на Болсонаро да спре фонда е противоконституционно и небрежно в момент, когато обезлесяването нараства и броят на пожарите нараства.
С увеличаването на разрушенията и неутрализирането на фонда от Болсонаро, донорските нации Норвегия и Германия оттеглиха подкрепата си, а Норвегия дарява 94% от разходите на фонда. Само часове след решението посланикът на Германия в Бразилия призна решението на съда и посочи, че Берлин ще допринесе отново.

Станете почитател на Класа