Bank of England предупреди за най-дългата рецесия от 100 години

Bank of England предупреди за най-дългата рецесия от 100 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.11.2022
  • Share:

Централната банка на Англия предупреди, че Обединеното кралство рискува да бъде потопено в най-дългата рецесия от 100 години, след като повиши цената на заемите до 3% в най-голямото еднократно увеличение на лихвените проценти от 1989 г. насам.
Увеличение от 0,75%, последното в поредица от осем повишения на лихвените проценти от миналата година, няма да е достатъчно, за да гарантира победа във войната срещу двуцифрената инфлация, каза банката, като предупреди, че ще са необходими допълнителни действия.
Икономиката на Обединеното кралство е изправена пред „много предизвикателна перспектива", като рецесията, която започна това лято, се очаква да продължи до средата на 2024 г.
С възможността за провеждане на общи избори през 2024 г. консерваторите са изправени пред кампания за оставане в правителството в края на продължителен спад, по време на който Банката заяви, че очаква безработицата да нарасне от 3,5% на 6,5%.
Въпреки това имаше известно облекчение за притежателите на ипотечни кредити, тъй като централната банка омаловажи очакванията на Сити за рязко покачване на цената на заемите до над 5%, аргументирайки се, че перспективата за двугодишна рецесия означава, че е вероятно да предприеме много по-малко агресивна позиция.
Андрю Бейли, управител на банката очаква инфлацията да спадне до нула до 2025 г., а анализаторите прогнозират само още едно увеличение на лихвения процент до 3,5%. Бейли каза, че по-високите разходи по заемите вече засягат домакинствата. „Това са големи промени и имат реално въздействие върху живота на хората", каза той на пресконференция след публикуването на тримесечния доклад за паричната политика на банката.
Намеквайки загрижеността на банката относно нестабилността на жилищния пазар, Бейли каза, че се надява доставчиците на жилищни кредити да реагират, като продължат да намаляват цената на своите продукти за купувачите на жилища. Той каза, че осъзнава болката, причинена от по-строгата лихвена политика, но добави: „Ако не действаме решително сега, по-късно ще бъде по-лошо".
Сега Банката очаква инфлацията, която достигна 10,1% през септември, да достигне връх от 11% до края на 2022 г. и след това да спадне „вероятно доста рязко" от средата на 2023 г.
Той обвини по-високите цени на енергията и стегнатия пазар на труда за голямото увеличение, което съответства на агресивните повишения през последната седмица от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.
Канцлерът Джереми Хънт каза: „Инфлацията е врагът и тежи тежко върху семействата, пенсионерите и бизнеса в цялата страна. Ето защо приоритет номер 1 на това правителство е да овладее инфлацията и днес Банката предприе действия в съответствие с целта си да върне инфлацията към целта."

Станете почитател на Класа