Украински депутати внесоха законопроект за забрана на Руската православна църква

Украински депутати внесоха законопроект за забрана на Руската православна църква
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Депутати от Върховната рада на Украйна предлагат да се забрани дейността на Руската православна църква (РПЦ) на територията на Украйна. На 23 ноември депутатът Николай Княжицки, член на партията "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко, внесе законопроект в този смисъл. Съпредседателят на фракцията на тази партия Ирина Геращенко заяви, че целта на забраната на РПЦ е да се осигури ред и да се укрепи националната сигурност на страната.

 

 

"Освобождаването на Украйна от РПЦ е още една крачка към свободна и независима Украйна", каза Геращенко. Според нея в Киево-Печерската лавра, която попада под юрисдикцията на Украинската православна църква, която все още не се е отделила канонично от РПЦ, е създадено "антиукраинско кремълско гнездо, което няма нищо общо с религията и църквата".

Инициативата за забрана на РПЦ стартира малко след нахлуването на СБУ в Лаврата на 22 ноември. На 22 ноември украинското онлайн издание Strana.ua съобщи, че СБУ "е извършила обиски" на територията на Киевско-Печорска лавра. По-късно службата за сигурност заяви, че "извършва контраразузнавателни дейности" на територията. В отговор на това на 23 ноември говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че няма никакво обяснение или оправдание за обиските в Киево-Печорската лавра. Според нея това е нова проява на неморалността на Киев.

 

От Руската православна църква не изключват кръвопролитие при признаване на  автокефална Украинска православна църква

 

Преди това се появи видеоклип, в който нейни енориаши пеят песен с думите: "Звън се носи над Русия, Майка Русия се пробужда." Тази информация е публикувана на 13 ноември от свещеника на така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ) Михайло Омелян, която е смятана от Руската православна църква за разколническа структура.

В отговор изпълняващият длъжността ръководител на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк заяви на 15 ноември в канала на агенцията в Telegram: "Тези, които очакват пробуждането на майка Русия, трябва да разберат, че това вреди на сигурността и интересите на Украйна и нашите граждани и ние няма да позволим подобни прояви."

Митрополит Павел, викарий на Киево-Печерската лавра, подчерта, че УПЦ няма нищо общо с инцидента и че изпълнението на споменатия религиозен химн е било инициатива на група миряни. Управителят на лаврата, архимандрит Поликарп, добави, че "на най-високо ниво в клира на лаврата този духовник [който е извършвал службата, когато се е пеела въпросната песен] е отстранен от служби, а духовният съвет на лаврата ще се събере скоро, за да разгледа ситуацията и да реши кой трябва да бъде наказан."

От 15 декември 2018 г. Православна църква на Украйна (ПЦУ) действа в Украйна заедно с каноничната църква. Разколническата църква е създадена с усилията на Порошенко и Константинополския патриарх Вартоломей. Формално ПЦУ е автокефална църква, но според учредителните ѝ документи тя е подчинена на Константинопол. Със започването на специална военна операция ПЦУ засилва натиска си върху УПЦ (чиято църква-майка е Руската православна църква) и много от храмовете са или завзети, или предадени под юрисдикцията на разколниците. Официалното разграничаване на УПЦ от позицията на Руската православна църква не помогна на каноничната църква. На 27 май УПЦ провежда събор, на който взема решение за "пълна независимост и автономия" и осъжда Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Законопроектът на Герашченко е на опозиционната партия и може да бъде отхвърлен, казва Денис Денисов, директор на Института за инициативи за мир. Според него украинското ръководство ще се ръководи от здравия разум и няма да раздели обществото по религиозен признак в условията на военни действия. Сегашният украински президент е светски човек, допълва експертът, и не се интересува много от проблемите на религията. Освен това ситуацията с православието в Украйна е толкова сложна и комплексна, че регулирането ѝ би изисквало значителни технически умения. Но ако законът бъде приет, той ще доведе до сегрегация на милиони украинци на религиозна основа, заключва Денисов.

Инициативата за забрана на Руската православна църква като цяло беше очаквана, обяснява Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по международни въпроси. Киев лъже, когато представя УПЦ, която е канонично подчинена на Московската патриаршия, като послушен инструмент на Кремъл. В Украйна каноничната църква функционира независимо, за което свидетелства решението на майския събор за автономия от Москва, което не беше остро осъдено от Руската православна църква. Въпреки това украинските власти са категорично против УПЦ и официалното ѝ отделяне от Московската патриаршия едва ли ще я предпази напълно от репресии, обобщава Кортунов.

Ведомости

Станете почитател на Класа