Депутат в Европейския парламент разкритикува резолюцията за Русия

Депутат в Европейския парламент разкритикува резолюцията за Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Евродепутатът Мариани: резолюцията за тероризма тласка Европа към война с Русия

С приемането на резолюцията, признаваща Русия за «държава- спонсор на тероризма», Европейският парламент тласка Европа към война с Русия, вместо да насърчава мирно решение на конфликта, заяви френският евродепутат Тиери Мариани.

 

Депутат в Европейския парламент разкритикува резолюцията за Русия

 

 

«ЕС изчерпа всички средства в този конфликт. След 8 месеца война вече обсъждаме деветия пакет от санкции срещу Русия. А някои решиха да наложат срамна санкция на Русия, която ние не посмяхме да приложим към Талибаните (те са под санкции на ООН за терористична дейност, бел.ред.) в Афганистан, нито на ислямистки групировки в Сахел.

Какво ни остава, след като всички санкции срещу Москва са изчерпани? Остава война», каза Мариани във видеообръщение, публикувано в Twitter.

„Към това ни подтикват инициаторите на тази резолюция, поставяйки желанията на Владимир Зеленски над интересите на френския народ“, добави той.

Той обаче отбеляза, че само 5 от 27-те страни в ЕС са взели такова решение, а ЕП налага на европейските държави външна политика, към която те не искат да се придържат.

„В интерес на Франция е войната в Украйна да бъде прекратена. В интерес на Русия и Украйна и техните народи е да се стигне до мирни преговори възможно най-скоро, за да се сложи край на конфликта. Естествено, Москва, както и Киев, се стреми да постигне своите военни цели. Но е неестествено ЕС да допринася за ескалацията на конфликта, вместо да търси мир», каза Мариани.

По-рано в сряда Европейският парламент прие правно необвързваща резолюция, признаваща Русия за „държава-спонсор на тероризма“ поради военната операция в Украйна.

Тази резолюция няма преки правни последици за Европейския съюз, но отразява мнението на мнозинството от европейските депутати, които през последните години приеха цяла поредица от антируски документи.

Понастоящем ЕС няма правна рамка за вписване на държави като спонсори на тероризма. В същото време от 2016 г. ЕС въведе режим, който позволява лица и организации да бъдат включени в персонални санкционни списъци за подкрепа на тероризма. Тези списъци днес включват 13 лица и 4 организации, включително ИДИЛ и Ал-Кайда.

 

ПП

Станете почитател на Класа