Кание Уест обяви кандидатурата си за президент на САЩ

Кание Уест обяви кандидатурата си за президент на САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.11.2022
  • Share:

Рапърът и дизайнер Йе, известен преди като Кание Уест, заяви, че планира да се кандидатира за президент през 2024 г. на фона на поредица от антисемитски тиради и нови крайнодесни асоциации.
Декларацията за кандидатурата му, в която се споменават няколко политически фигури и помощници, свързани с белите расистки и антидемократични движения в САЩ, го направи вторият човек, влезнал в надпреварата след Доналд Тръмп.
Ден по-рано гигантът за спортно облекло Adidas обяви, че започва разследване на обвиненията, че той е тормозил бивши служители. Това разкритие последва няколко модни марки, включително Adidas, Gap и Balenciaga, които изоставиха 45-годишната звезда заради антисемитски коментари онлайн.
Той носеше противоречива тениска с надпис „White Lives Matter" по време на седмицата на модата в Париж, което предизвика масово осъждане на рапъра и той беше изоставен от банкера JPMorgan, неговия агент за таланти CAA, от неговите адвокати и звукозаписна компания. Йе по-късно каза, че е „загубил 2 милиарда долара за един ден".
Twitter и Instagram временно блокираха акаунтите му. Йе отиде при Тъкър Карлсън и Fox News и направи допълнителни възпалителни коментари, този път за бившата си съпруга Ким Кардашиян и поп звездата Лицо. После каза на бившия водещ на CNN Крис Куомо, че неговият антисемитски коментар „не е реч на омразата; това е истината". Колебливите усилия на Йе да се дистанцира от забележките бяха допълнително подкопани, когато антисемитски демонстранти споменаха Йе в плакати, издигнати над магистрала 405 в Лос Анджелис, Калифорния, и в Джаксънвил, Флорида. Един от тях гласеше: „Кание е прав за евреите".
Кандидатурата за президент е втората за Йе. По време на първата, през 2020 г., той се класира за достъп до бюлетини само в 12 щата, неуспешно съди за достъп до още пет, отказа се от четири и пропусна крайните срокове за регистрация в още 29. Той организира един силно емоционален митинг в Южна Каролина, на който говори за възгледите си против абортите, финансира две телевизионни реклами и в крайна сметка събра само 70 000 гласа в целите САЩ.
Съобщението на Йе за второто му участие в надпреварата за Белия дом беше направено с видео на логото на неговата кампания в социалните медии, озаглавено „Ye24". В него той твърди, че е помолил Доналд Тръмп да бъде негов вицепремиер, предложение, което „най-много смутило бившия президент".

Станете почитател на Класа