Украйна започва евакуация на жители от Херсон

Украйна започва евакуация на жители от Херсон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.11.2022
  • Share:

Министерството на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна обяви началото на евакуацията на жители от контролирания от Киев град Херсон.
„Започна безплатна евакуация от Херсон. Днес влак с първите 100 жители на Херсон тръгна от Херсон за Хмелницки", написа министерството в профила си във Фейсбук.
Според министерството хората могат да бъдат евакуирани и с автобуси до Одеса, Николаев и Кривой Рог. По-рано в петък беше съобщено, че украинските власти евакуират пациенти от болниците в Херсон в Николаев и Одеса.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 9 ноември нареди изтегляне на войските от десния бряг на река Днепър в Херсонска област към левия му бряг, ход, предложен от командващия Интегрираната група сили на Русия в Украйна Сергей Суровикин. Решението за връщане на силите, по думите му, се дължи и на риска от изолирането им, ако бъдат наводнени територии надолу по течението от водноелектрическата централа Каховка. Суровикин каза, че всички цивилни, които са пожелали да напуснат - повече от 115 000 души - вече са били евакуирани от десния бряг.

Станете почитател на Класа