Френските курорти пестят с по-бавни лифтове и по-малко изкуствен сняг

Френските курорти пестят с по-бавни лифтове и по-малко изкуствен сняг
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.11.2022
  • Share:

Мениджърите на ски курорти във Френските Алпи се борят да намерят начини за пестене на енергия като част от националните усилия за намаляване на потреблението, като около половината курорти също се подготвят сметките за електроенергия да бъдат три до шест пъти по-високи, отколкото в предишни години.
В Шамони, близо до Швейцария, ако няма тълпа, лифтът ще върви с 10% по-бавно. И ако курортът получи сигнал, че захранването не може да отговори на търсенето, Шамони ще забави лифтовете с 30%.
Редица ски курорти, включително Шамони и Вал Торанс, също обещаха да ограничат производството на изкуствен сняг и да намалят отоплението в сградите, казаха служители.
Във Вал Торенс персоналът по поддръжката и ресторанта ще разполага с времеви интервал от около 10 минути – вместо час – за да бъде отведен до работното си място, преди пистите да отворят.
„Тези мерки ще бъдат невидими и безболезнени за нашите клиенти. Целта е да сме сигурни, че нашите клиенти няма да усетят въздействието на енергийните съкращения", каза Бенджамин Блан, директор на Les 3 Vallees, който включва Вал Торенс.
Половината френски ски курорти трябваше да предоговорят дългосрочните си договори за електроенергия тази година на фона на рекордно висока инфлация и очакване годишната сметка да се увеличи три до шест пъти през 2023 г., каза Александър Моулен, който председателства френската асоциация на ски курортите .
Цените на билетите за лифта ще се увеличат с около 5%, но няма да покрият всички по-високи оперативни разходи, добави той.
Вал Торенс успя да осигури договор с комуналната компания EDF преди енергийната криза за по-голямата част от 2023 г. Но сега трябва да намери решение за следващия ски сезон.
„Ние сме планински хора. Нашето мото е, че винаги излизаме от трудни ситуации и този път ще бъде така, защото ще се адаптираме", каза Джером Грелет, ръководител на оператора на ски лифтове Вал Торенс SETAM.

Станете почитател на Класа