30 000 са предполагаемите случаи на скарлатина в Обединеното кралство

30 000 са предполагаемите случаи на скарлатина в Обединеното кралство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.12.2022
  • Share:

Броят на предполагаемите случаи на скарлатина от септември се е увеличил до близо 30 000, след като Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) добави почти 10 000 потенциални нови инфекции през последната седмица.
UKHSA разкри във вторник, че има повече случаи, отколкото първоначално се смяташе, поради „значителното увеличение" на инфекциите. Цифрите идват от практикуващи лекари, които насочват съмнителни случаи към местните власти или екипа за защита на здравето.
Между 12 септември и 11 декември е имало 17 695 препратки със съмнения за скарлатина, в сравнение с отчетените преди това 7 750. Новата цифра е със 128% по-висока от предполагаемата.
В допълнение към това UKHSA съобщи, че има 9482 съобщения за инфекции със скарлатина между 11 декември и 18 декември, докладвани на агенцията. Това води до общия брой на 27 177. Това означава, че общата сума вече е по-висока от цифрата за 2017 г. и 2018 г., като правителството предстои да публикува отчети за още две седмици.
UKHSA каза, че „поради нарастването на случаите уведомленията за случаи на скарлатина отнемат повече време, за да се появят в нашите публикувани данни, след като бъдат обработени".
Общо 16 деца на възраст под 18 години са починали от инвазивен стрептокок от група А (iGAS), известен още като стрептокок А. Бактериите причиняват скарлатина, която след това може да се развие в по-сериозна инвазивна инфекция.
Скарлатината може да причини грипоподобни симптоми, включително висока температура, възпалено гърло и подути жлези на шията, които могат да изглеждат като голяма бучка отстрани на шията. Между 12 и 48 часа по-късно се появява обрив.
Нови протоколи за сериозен недостиг бяха издадени на фармацевтите миналата седмица в опит да се помогне на тези, които изпитват проблеми с доставките на пеницилин. Те масово съобщаваха за проблеми с намирането на течен пеницилин и амоксицилин поради нарастващото търсене. Антибиотиците често се предписват на деца, които имат скарлатина или стрептокок А. Хората от индустрията също съобщават за покачване на цените.

Станете почитател на Класа