Русия поглежда към Пакистан

Русия поглежда към Пакистан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Руският външен министър Сергей Лавров разговаря вчера в Москва с пакистанския външен министър Билавал Бхуто Зардари, съобщиха от руското външно министерство. Това е първото посещение на пакистанския министър в Русия от встъпването му в длъжност.
Според МВнР двамата министри са обсъдили състоянието на двустранните отношения, регионални и международни проблеми. Както каза по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, особено внимание ще бъде отделено на развитието на търговско-икономическите отношения.
Министерската среща се провежда в контекста на интензивна работа на руски и пакистански компании за разрешаване на всички въпроси, свързани с енергийните доставки за Пакистан. След заседанието на руско-пакистанската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено в Исламабад на 18-20 януари, страните решиха да се споразумеят за доставки на нефт и газ от Русия до края на март 2023 г.
Държавният министър на петрола Мусадик Малик каза, че Пакистан ще започне да купува суров петрол от Русия през април, след като се споразумее за всички търговски условия за своя внос. Сред тези условия той посочи плащания в пакистанска национална валута. Според неговите оценки споразумението с Москва ще позволи на Исламабад да покрива до 35% от нуждите си от суров петрол.
Руското министерство отбеляза, че след резултатите от работата на руско-пакистанската междуправителствена комисия страните са се договорили да обсъдят цялостен план за енергийно сътрудничество, който предвижда не само доставка на енергоносители, но и изграждане на инфраструктура.
Един от ключовите въпроси на сътрудничеството между двете страни е проектът за газопровод Север-Юг, който по-късно страните решиха да преименуват на Пакистански поток. През януари руското министерство на енергетиката съобщи, че Москва не вижда пречки пред реализацията на този проект и работи по подходяща пътна карта с Исламабад.
Страните подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода Север-Юг през 2015 г. Дължината му ще бъде 1100 км, а пропускателната способност - до 12,4 милиарда кубически метра годишно. Газопроводът трябва да свърже терминалите за получаване на втечнен природен газ в град Карачи в Южен Пакистан с град Лахор на север. Там трябва да се изградят електроцентрали, работещи на LNG. Страните трябваше да подпишат търговски споразумения през 2016 г. и беше планирано съоръжението да бъде предадено до 2018 г., но датите за изпълнение на проекта вече бяха отлагани няколко пъти. На 28 май 2021 г. министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов и посланикът на Пакистан в Руската федерация Шафкат Али Хан подписаха протокол за изменение на междуправителственото споразумение от 16 октомври 2015 г. за изграждането на газопровода Пакистански поток, което даде възможност да се премине към практическото изпълнение на проекта.
По традиция международният дневен ред на преговорите между двете страни включваше сътрудничество в областта на борбата с тероризма, уреждането на конфликта между Палестина и Израел, ситуацията в Афганистан. Страните обмениха мнения и по украинската криза.

Станете почитател на Класа