Ердоган „Турция може да приеме в НАТО Финландия без Швеция“

Ердоган „Турция може да приеме в НАТО Финландия без Швеция“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви за първи път, че Анкара може да приеме Финландия в НАТО без северния й съсед Швеция. Коментарите на Ердоган по време на телевизионна среща с млади избиратели дойдоха само дни след като Анкара спря преговорите за присъединяване на двете страни към НАТО.
Финландия и Швеция се отказаха от десетилетия военно необвързаност и кандидатстваха за присъединяване към отбранителния съюз в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.
Решението на Ердоган заплашва да провали надеждите на НАТО за разширяване на блока до 32 държави на срещата на върха, планирана за юли в литовската столица Вилнюс.
Турция и Унгария остават единствените членове, които не успяха да ратифицират двете кандидатури с гласуване в парламента. Очаква се унгарският законодателен орган да одобри и двете кандидатури през февруари.
Но Ердоган се цели към силно оспорваните избори на 14 май, за които той се опитва да активизира своята консервативна и националистическа подкрепа.
Основното оплакване на Ердоган бе срещу отказа на Швеция да екстрадира десетки заподозрени, които Анкара свързва със забранени кюрдски екстремисти и неуспешен опит за преврат през 2016 г. В неделя той направи ясно разграничение между позициите, заети от Швеция и Финландия през последните няколко месеца. „Ако е необходимо, можем да дадем различен отговор по отношение на Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато дадем различен отговор за Финландия", каза Ердоган.
Той също така повтори искането си Швеция да предаде заподозрените, издирвани от Анкара. „Ако наистина искате да се присъедините към НАТО, ще ни върнете тези терористи", каза Ердоган.
Швеция има по-голяма кюрдска диаспора от Финландия и по-сериозен спор с Анкара. И двете страни се опитват да сломят съпротивата на Ердоган чрез месеци на деликатни преговори. И двете нации премахнаха забраните за военни продажби на Турция, които наложиха след нейното военно нахлуване в Сирия през 2019 г.
Швеция одобри конституционна поправка, която й позволява да въведе по-строги закони срещу тероризма, изисквани от Анкара. Но Анкара реагира с ярост на решението на шведската полиция да разреши протест, на който крайнодесен екстремист изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм по-рано този месец.
Анкара също беше възмутена от решението на шведската прокуратура да не повдига обвинения срещу кюрдска група за подкрепа, която окачи чучело на Ердоган за глезените пред градския съд в Стокхолм.
Шведските власти категорично осъдиха протестите, но защитиха широкото приемане на свободата на словото в страната си.
Противопоставянето между Анкара и Стокхолм накара финландските власти да намекнат за първи път миналата седмица, че може да бъдат принудени да поискат членство в НАТО без Швеция.

Станете почитател на Класа