Палестинският посланик не потвърждава навлизане на израелската армия в палестински градове

Палестинският посланик не потвърждава навлизане на израелската армия в палестински градове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Палестинският посланик в Русия Абдел Хафиз Нофал не е потвърдил съобщенията в социалните мрежи за нахлуване на израелската армия в палестински градове. „Досега тяхната армия не е влязла в палестински градове", каза той пред ТАСС, коментирайки решението на израелското правителство след последните събития в Източен Йерусалим.
Арабските медии съобщиха по-рано, че Израел е разположил армията си в палестински градове.
Палестинският външен министър Рияд ал Малики планираше да се обади на руския си колега Сергей Лавров късно в неделя относно ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт, каза палестинският посланик в Русия. "Днес нашият външен министър планира да се обади на Лавров по тази ситуация. Нека изчакаме и да видим какво ще се случи по-нататък. Ситуацията е много трудна", каза той.
На 26 януари израелската армия и полиция проведоха антитерористична операция в град Дженин на Западния бряг. Според телевизионния канал Al Mayadeen това е най-мащабната операция през последните години. Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че 11 араби са били убити и около 20 са били ранени при сблъсъци в Дженин
На 27 януари седем души бяха убити и още трима бяха ранени при терористична атака в синагога в квартал Неве Яков в Източен Йерусалим. Друг инцидент със стрелба се случи в археологическия обект Градът на Давид, също в Източен Йерусалим, на следващия ден.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика заседание на кабинета по въпросите на сигурността в събота вечерта, което реши да опрости процедурите за издаване на разрешителни за оръжие, да предприеме мерки за укрепване на еврейските селища, укрепване на армията и полицията, да разшири практиката на задържания и операции за залавяне незаконни оръжия.

Станете почитател на Класа