СЗО удължи статуса на извънредна ситуация за COVID-19

СЗО удължи статуса на извънредна ситуация за COVID-19
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.02.2023
  • Share:

Световната здравна организация (СЗО) удължи статуса на COVID-19 PHEIC (Извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение), който е в сила от януари 2020 г., с още три месеца, съобщи СЗО в понеделник след среща относно ситуацията с коронавируса на Международния здравен комитет по извънредни ситуации.
„Генералният директор на СЗО се съгласява със съветите, дадени от Комитета по отношение на продължаващата пандемия от COVID-19, и определя, че събитието продължава да представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение (PHEIC)", казаха от СЗО.
„Комитетът признава, че пандемията от COVID-19 може да наближава превратна точка. Постигането на по-високи нива на популационен имунитет в световен мащаб, било то чрез инфекция и/или ваксинация, може да ограничи въздействието на SARS-CoV-2 върху заболеваемостта и смъртността. Но няма съмнение, че този вирус ще остане трайно установен патоген при хора и животни в обозримо бъдеще. Въпреки че елиминирането на този вирус от човешките и животински резервоари е много малко вероятно, смекчаването на опустошителното му въздействие върху заболеваемостта и смъртността е постижимо и трябва да продължи да бъде приоритетна цел", каза СЗО.
Комитетът на СЗО препоръча „да се разработят алтернативни механизми" за продължаване на усилията срещу COVID след прекратяването на PHEIC".

Станете почитател на Класа