Обвиниха Меркел в лъжа за новата помощ за Гърция

Германските опозиционни партии упражниха натиск върху канцлера Ангела Меркел, след като централната банка на страната обяви, че Гърция ще се нуждае от ново разхлабване на условията по спасителния пакет. Нападките дойдоха след публикация в сп. „Шпигел“ на изтекъл вътрешен доклад на Bundesbank, в който се казва, че ЕС „със сигурност ще одобри нова спасителна програма за Гърция“ в началото на 2014 г. Германската централна банка, която е най-яростният критик на спасителната помощ от 240 милиарда евро за Атина, отбелязва, че съществуващият пакет съдържа „изключително високи рискове“. Освен това тя описва като „политически мотивирано“ решението на т.нар. тройка да одобри през юли последния транш от 5,8 милиарда евро за Атина.
Говорителят по бюджетните въпроси на социалдемократите Карстен Шнайдер бързо обвини Меркел, че е заблудила германския народ във връзка с истинската ситуация в Гърция. „Ще има грубо събуждане след изборите, заяви той. Като обсъжда необходимостта от допълнителна помощ за Гърция, канцлерът лъже хората преди изборите.
Бернд Луке, лидерът на новосъздадената евроскептична партия „Алтернатива за Германия“, също обвини Меркел, че хвърля прах в очите на избирателите.
Самата Bundesbank отказа да коментира доклада. Германското финансово министерство, ръководено от съюзника на Меркел Волфганг Шойбле, също отказа да коментира изтеклите съобщения. Но с наближаването на изборите за Бундестаг на 22 септември моментът, в който бе направено разкритието, е потенциално взривоопасно. Сега Християндемократическият съюз на Меркел има подкрепата на около 40 на сто от електората, което е преднина от 15 на сто пред социалдемократите. Но слабото представяне на нейния коалиционен партньор, свободните демократи, може да я събори от власт.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа