Червен флаг: ЕС оряза с 2,1 млрд. евро бюджета на ресора на българския еврокомисар

Червен флаг: ЕС оряза с 2,1 млрд. евро бюджета на ресора на българския еврокомисар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.02.2024
  • Сподели:

Европейският съюз реши да намали с 2,1 милиарда евро бюджета на ключовата програма на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, което българският еврокомисар Илиана Иванова определи като „червен флаг“.

 

 

Орязването на парите е част от предоговарянето на дългосрочния бюджет на ЕС и продължаващата помощ за Украйна. Това съобщи euractiv.bg.

„Не мога да се радвам за това“, коментира комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова пред France 24.

Според нея намалението на средствата идва, когато ЕС казва, че иска да повиши конкурентоспособността си в света.

Иванова се оплака, че „намаляваме най-важната инвестиция за бъдещето, която са изследванията и иновациите“.

„95,5 милиарда евро е голяма сума, но всъщност не е толкова много в сравнение с нашите конкуренти“, смята тя.

Според нея сегашното намаление (което е договорено от страните-членки на ЕС) е „червен флаг“.

„Имаме остра нужда да увеличим ефективността на текущите разходи и да осигурим финансовата подкрепа за следващата рамкова програма. Водя дискусии с министри (от ЕС), особено с тези на финансите, и се надявам скоро да се разбере, че това е стратегически важна инвестиция, която трябва да се направи“, обясни Иванова.

Еврокомисарят призна, че е загрижена за резултатите от образованието в ЕС.

„Притеснявам се за цяла Европа. Ако говорим за образование и ниво на основни умения и ако погледнете последните резултати от PISA, можете да видите, че няма подобрение в нито една държава членка. Наскоро бях в Швеция и обсъдихме, че дори там се притесняват от нивото на уменията за четене и писане и разбирането на математиката. Очевидно имаме ограничена компетентност на европейско ниво, но ще работим много усилено с държавите-членки, за да се справим с този проблем“, заяви Илиана Иванова.

По-късно в понеделник (12 февруари) Иванова пристигна в Лондон за среща с британския министър по въпросите на науката, иновациите и технологиите Мишел Донелан и изявени представители на научноизследователския и на бизнес сектора. Те започнаха натиск за привличане на учени към европейската изследователска програма „Хоризонт“ на стойност 95,5 милиарда евро след предупреждения за високи разходи и бюрокрация във Великобритания.

Илиана Иванова и Мишел Донелан призовават британските представители да кандидатстват за безвъзмездни средства от програмата и съвместно с колегите си от ЕС да използват възможностите, които осигурява „Хоризонт Европа“. Средната стойност на безвъзмездните средства, които може да получат по програмата британските компании, е 450 000 бр. лири.

Обединеното кралство се отказа от програмата „Хоризонт“, когато напусна ЕС през 2020 г.

След години на несигурност, в които британски изследователи бяха възпрепятствани да участват напълно в схемата поради политически спорове, Обединеното кралство се присъедини към схемата през януари.

На срещата в Лондон в понеделник ръководителите на науката, бизнеса и научните изследвания в Обединеното кралство бяха призовани да „се възползват от възможността“ за финансиране на програмата, въпреки опасенията за разходите и визите за европейски учени, които искат да работят в Обединеното кралство.

„Имаше някои притеснения, повдигнати от изследователи, както и свързани с разходите за такси, доплащания за здравеопазване, заплати“, каза еврокомисарят на пресконференция след срещата.

Миналата година се очакваше Великобритания да се присъедини отново към „Хоризонт“ който се фокусира върху въпроси като изменението на климата и медицински изследвания, след постигане на споразумение с ЕС за потока на стоки между Обединеното кралство и Северна Ирландия. Премиерът Риши Сунак обаче забави присъединяването към схемата, за да може да постигне по-добра сделка за бюджетните вноски.

Очаква се Обединеното кралство да допринася средно около 2,43 милиарда евро годишно, за да участва.

Иванова каза, че Великобритания трябва да облекчи визовите процедури или рискува да пропусне пълните предимства на програмата.

„Имаме известни затруднения с европейски изследователи, които отиват в Обединеното кралство поради някои визови проблеми, а също и по-високи разходи, които преговарям с Лондон“, каза тя пред “Файненшъл Таймс”.

Британският министър на науката Мишел Донелан отрече Обединеното кралство да е изправено пред предизвикателства при набирането на участници. Тя каза, че „ключовото послание“ за учените, иноваторите и бизнеса е, че „асоциирането“ с проекта ще подкрепи техните интереси и ще подпомогне икономическия растеж и развитие на Великобритания.

Тя каза, че Обединеното кралство ще обмисли сътрудничество по други проекти с ЕС.

„Британската общественост гласува да напусне ЕС, за да има повече контрол и мнение върху вземането на решения. Разбира се, това означава, че по всеки един от тези различни проекти достойнствата и темите ще трябва да бъдат прегледани и проучени.“, обясни Донелан.

 

Станете почитател на Класа