Кога пресъхва копанята

България и Гърция много си приличат. Манталитетно. Една и съща леност, склонност към хитруване, шмекеруване и крадливост, особено крадливост, която достига разцвет, когато съответният представител на племето се докопа до власт. Има една важна отлика. Гръцките властници крадат от повече. Българските им колеги крадат колкото тях, даже може би по-малко, но крадат от много по-малка обща маса. И затова толкова личи.

Понеже при гърците има повече, остава нещо и за онези, които нямат възможност да крадат или за белите лястовици, които не искат да крадат, и така всички бяха щастливи в едно сиртаки, което сякаш нямаше да има край.

Ама парите взеха да свършват, върхушката пак си крадеше както си краде (много е трудно да се отучи човек) и до обикновените гърци вече нищо не стига. Нещо повече, почнаха да им вземат и от онова, което им бяха дали в по-добрите времена.

Поради тази причина гърците се напънаха, както се изразява нашият премиер, и изритаха тия, които взеха да им режат от 13-ата и 14-ата заплата и пенсия. Там е тайната на победата на СИРИЗА. Гърците гласуваха точно, както и българите – не че вярват толкова, че Ципрас ще им даде, колкото чакат да има наказание за тези, които развалиха рахатлъка.

Тук искам да отворя една скоба. Не симпатизирам на СИРИЗА. Не пледирам Гърция да не си плаща борчовете. Смятам, че със СИРИЗА гърците ще си счупят главата. Но това си е тяхната глава, гръцката.

Но има нещо, което отличава гръцкия гняв от българския. Новият министър на финансите Янис Варуфакис още на първия ден уволни всички консултанти на финансовото министерство. Каза, че му е такъв мандатът, такова му е поръчението от избирателите. И назначи няколко несправедливо според него уволнени чистачки.

В България е обратното. Който и да дойде на власт, първо се уволняват чистачките. И се назначават нови консултанти. Старите, то се знае, и те остават.

При целия волунтаризъм на СИРИЗА, така се прави в белите държави. Естествено, че ще се уволнят консултантите. Те са давали акъл, та гърците да се докарат на това дередже. Следователно трябва да понесат наказание. Най-малкото да бъдат отбити от яслата.

Не храня илюзии. Знам, че сега на яслата ще застанат други консултанти, на СИРИЗА.

Но всеки властник, консултант, артист на свободна практика и прочие трябва да знае. Щом си се издънил, копанята ще пресъхне.

Ако само това успеят да направят новите в Гърция, експериментът ще си струва.

 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Станете почитател на Класа