Николай Въжаров: Да се облепваме със стиропор е архаично, Европа ще ни се изсмее

Санирането на жилищните сгради в България е наложително от много години, за съжаление това е един ужасно закъснял процес у нас.

Занимавам се със саниране и енергийна ефективност от 1989 г. и съм изпил цялата горчилка на нашата администрация, отговаряща за жилищния сектор. Не е имало година, в която да не предложа нещо модерно, но нито едно правителство след 1997 г. не се опита да направи нещо. Сегашните управляващи се опитват, но не искат да чуят, че изоставаме с 20 години назад и 100 км вляво. Това, което ще направят сега е истинско безумие.

Защо трябва да се санираме

Санирането е необходимо, защото сградите с панелни конструкции, с едроплощен кофраж и с пълзящ кофраж са така конструирани енергийно, че изразходват прекомерни количества топлина през зимата, а през лятото се прегряват и трябва да се охлаждат. Ако не бъдат взети сериозни мерки за енергийната ефективност на тези сгради, те ще продължат да бъдат в тежест както на домакинствата, така и на цялата енергетика. И това налага те да бъдат приведени в едни европейски стандарти, защото Европа е локомотивът, който тегли България към постигане на висока енергийна ефективност на сградите.

...но това ли е санирането, което ни е нужно

За съжаление предстоящото саниране в никакъв случай няма да отговаря на високите европейски стандарти. Това, което предстои да бъде направено, е не само морално остаряло, то е остаряло като методика и като визия. Европейските изисквания, които ще влязат в сила през 2018 г., целят постигане на сгради, които имат почти нулева консумация на енергия, а ние ще правим едно смешно облепване със стиропор и някакви мазилки, което няма по никакъв начин да доведе до постигането на европейските норми. Много глупаво закъсняхме и сега още по-глупаво ще направим нещо, което вече е остаряло.

Правим поредната грешка!

Европа ще ни се изсмее: вие похарчихте едни сериозни пари за нещо, което след 1-2 години ще бъде извън нормите. Защо ги харчим? В момента у нас се гледа ретроградно на процеса на саниране. Хората, които са призвани да вземат решенията, не гледат в бъдещето. Те не ползват новите научни постижения, не говорят за автоматизация или за усъвършенстване на тези сгради, а искат да ги нацапат и да кажат ние усвоихме едни пари. Предвижда се една много голяма глупост.

Панелните сгради имат конструктивни проблеми, за които никой не смее да говори. Те имат метални връзки, част от които са силно корозирали. Сградите трябва да бъдат обследвани перфектно, за да бъдат открити тези проблеми. Представете си, че върху тези корозии бъде направена една красива стиропорена опаковка. Ами след 5 години с тази корозия какво ще се случи? Ще трябва да махнете опаковката, за да се стигне до нея. Сега е моментът да се намери корозията и тя да бъде отстранена. И тези сгради да имат нов 100-годишен живот.

Станете почитател на Класа