Готвят жесток удар срещу Бареков! Режат субсидията на „България без цензура“!

Нов тежък удар предстои да бъде нанесен на партията на Николай Бареков „България без цензура", научи ПИК. Формацията може да бъде лишена от голяма част от субсидията си заради разваляне на предизборното коалиционно споразумение.
Както е известно, Бареков се скара с партньорите си в парламента – партиите „Земеделски народен съюз" и ЛИДЕР. ББЦ получаваше субсидия според броя на депутатите си, които бяха осем (с Ана Баракова), но повечето напуснаха формацията му, а лоялни на този етап останаха само трима – Светлин Танчев, Мартин Иванов и Георги Ковачев, като последният се колебае.
Ако коалиционното споразумение не бъде развалено, това не би променило пропорциите по разпределение на субсидията. ЗНС и ЛИДЕР обаче имат намерение да сключат ново споразумение, за което и ПИК вече съобщи. Те се аргументират с думите на Николай Бареков – че той се отказва от парламентарната група на БДЦ.
Ако има ново споразумение, тогава всеки депутат ще трябва да обяви пред Министерство на финансите към коя партия принадлежи. Така ще има нова пропорция за разпределение на средствата.
Освен това съгласно сегашното споразумение в коалицията, субсидия получават още четири партии, които нямат депутати в парламента. Това са Съюз на свободните демократи на Стефан Софиянски, „Радикали" на Евгений Бакърджиев, „Гергьовден" на Любен Дилов-син и „Партията на българските жени" на Весела Драганова.
Очаква се някои от бившите депутати на Бареков да обявяват принадлежност към някоя от тези формации, като една от тях вероятно ще е „Гергьовден", тъй като Дилов-син стана говорител на парламентарната група на БДЦ.
В момента в коалицията (предстои да) се разпределят малко над 2 милиона лева на година. ББЦ вероятно взима приблизително половината сума – около 1 милион лева годишно, тъй като половината депутати в коалицията бяха от партията на Бареков.
Ако ББЦ остане с трима народни представители, то субсидията на партията ще спадне между 2 и 3 пъти.
Според юристи обаче плановете на доскорошните партньори на Николай Бареков може и да не се сбъднат, тъй като Законът за политическите партии не е съвсем ясен. Въпрос на тълкуване е дали развалянето на предизборното коалиционно споразумение може да промени разпределението на субсидиите „в движение".

Станете почитател на Класа