Митя Зупанчич, шеф на издателите в Словения: ДДС за книгите трябва да е 0 процента


Шефът на асоциацията на книгоиздателите в Словения Митя Зупанчич участва в Генералната асамблея на Федерацията на европейските книгоиздатели (ФЕИ), която завърши вчера в НДК. Най-големият форум на издателските институции в Европа предпочете за домакин София пред Рим и Вилнюс. Федерацията на европейските книгоиздатели (http://www.fep-fee.be) е сдружение с нестопанска цел и е основана през 1967 г. Тя е партньор на европейските институции за подобряване на законодателната рамка на Европейския съюз в сферата на книгоиздателската индустрия в контекста на Лисабонската стратегия.
В софийската среща взеха участие 32-ма делегати от 19 европейски държави.


- Г-н Зупанчич, според статистиките Словения твърде успешно се справя с проблемите на книгоиздаването. Как във вашата страна стимулирате младите да четат?
- По няколко начина. Правителството и цялото общество са заинтересовани младите да четат. С влизането ни в ЕС станахме част от един голям европейски проект, според който известни личности се наемат да рекламират книгата. Става дума за най-популярните лица от поп музиката, спорта, културата. Че дори от политиката. И бившият, и настоящият президент на Словения се включиха в кампанията. Те рекламират книгата, рекламират и себе си. Ние изградихме национален клуб на младите читатели – програма за началното училище. Всички ученици, които постъпят в първи клас, още първия учебен ден получават подарък книга. А завършващите началното образование получават в последния учебен ден книга. Според друг проект насърчаваме учениците да четат по над 50 книги годишно. Този проект беше толкова успешен, че някои прочетоха не по 50, а по 200 книги! Правителството раздава награди – за най-добър дизайн, за най-добро оформление на книга.

- Да засегнем и болезнената тема – ДДС за книгите!
- Да, у вас е болезнена, но у нас успяхме да постигнем приемлива ставка. ДДС в Словения е 20 процента, но за книгите е 8.5 процента. В Европейския съюз имаше проект във всички страни членки ДДС да бъде изравнен, но това не се прие. Защото Великобритания заяви, че държи на нулева ставка за книгите. Новата политическа коалиция в Словения също претендира за нулева ставка. Естествено, финансовата загуба ще бъде голяма – 10 млн, евро, като тази сума ще бъде върната обратно на автори и издатели.
Заедно с моите колеги огранизирахме маратон – ще пробягаме 40 километра заедно с наши съмишленици. Вече са изработени тениските, с които ще тичаме. На тях ще пише „ДДС – 0 процента за книгите“. Пожелавам и на вас да го постигнете!

- С какво още ще се похвалите от областта на книгоиздаването?
- Според един проект на ЮНЕСКО през 2010 година Любляна ще бъде избрана за столица на книгата. Тогава ще бъдат раздадени много награди на хора, които работят в сферата на книгоиздаването. Ще приемем и декларация, според която книгата ще бъде обявена за човешкото наследство на бъдещето. Който чете, той е подготвен за бъдещето на света. Цивилизацията се нуждае от можещи и знаещи хора, а това се постига само с четене. В началото на годината у нас се създаде Публична агенция за книгите. Тя ще се занимава с всички проблеми на книгоиздаването. Нейният шеф е писател, бил е издател, дори е продавал книги. Значи ще върши работа.

- Дайте лаконичен съвет на българските си колеги как да комуникират с властта, когато искат облекчения за книгата.
- Едно от най-големите наши издателства, „Младинска книга“, отвори офис в София, но бързо го затвори. Значи, нещо не върви. Трябва да разберете какво точно не върви. Много е важно към книгата да се отнасяш като към жената – с обич и с малко страх, защото не знаеш какво ще ти сервира. Нали и книгата крие съдържание, което не познаваш, преди да си я прочел! Така че политиците трябва да мислят сериозно и отговорно, когато решават проблемите с книгоиздаването!


Интервюто взе Елиана Митова

Станете почитател на Класа