Мелпомена на крака пред Георги Черкелов

Елиана Митова

Големият актьор Георги Черкелов изправи на крака публиката в театър „Българска армия” в събота вечер, дошла да го аплодира за престижната награда, която му бе присъдена – „Аскеер” за цялостно творчество. „Благодаря ви, че сте тук! Театърът не бива да търси идеалния зрител, а да се опита да го спечели. За себе си ще призная, че съвсем не съм идеален зрител, по- скоро съм шарен, защото все нещо не ми харесва. И

не обичам авангарда, макар че го гледам

и че мога да го изтърпя, когато е направен добре”, каза от сцената култовият актьор. Думите му прозвучаха и мъдро, и носталгично, защото мнозина в залата си припомниха исполинските роли на Черкелов, белязал пътя на цяло театрално поколение. После заедно с трупата на армейците удостоеният с почетния приз запя „Върви, народе, възродени”.
Авторският спектакъл на Десислава Шпатова "Изкуството да смиташ боклука под килима" (Сцени от един семеен живот" по Ингмар Бергман), който е продукция на театъра в Пазарджик, спечели най-престижните категории – за най-добро представление, за режисура и за най-добра женска роля на младата Ирмена Чичикова. „Такъв успех Пазарджишкият театър не е имал от 40 години”, извика от сцената при получаването на наградата директорът на трупата Владлен Александров. Спектакълът по Бергман изследва рани в душата на модерния човек чрез дисексия на интимните отношения в брака или съжителството. Три двойки на различна възраст и в различен етап от връзката им са изправени един срещу друг в безпощаден сблъсък. Прецедент в историята на наградите "Аскеер" е, че Шпатова получи режисьорското отличие и за другия свой номиниран спектакъл: „Тихи, невидими хора” от Яна Борисова в Младежкия театър "Н. Бинев“.
Големият губещ на вечерта (ако въобще може да става дума за губещи) беше спектакълът на „Сфумато“ „О-О-О-О – Сънят на Гогол“, постановка на Маргарита Младенова и Иван Добчев. От девет номинации той взе само две награди: за музика (Асен Аврамов) и за костюми (Даниела Олег Ляхова). Същото заглавие, многократно повтаряно в изреждането на номинациите, даде повод за нарушение в сценария – един от домакините –

актьорът Иван Ласкин, иронизира "ОООО – Сънят на Гогол"

Тутакси на иронията отвърнаха председателят на фондация Аскеер Милен Миланов и членът на Управителния съвет Георги Новаков, които поднесоха извинения на публиката.
Тази година за първи път в номинирането и присъждането на наградите участват и личности, които не са в трупата на Театър „Българска армия“ – повечето от тях лауреати на „Аскеер“ в предишни години – режисьорите Асен Шопов и проф. Иван Добчев, актьорите Владо Пенев, Иван Бърнев, Илка Зафирова, Мария Каварджикова, Нина Стамова, Светлана Янчева, Снежина Петрова, Стоян Алексиев, Малин Кръстев и Яна Титова, композиторите Асен Аврамов и Кирил Дончев, театроведите проф. Камелия Николова и Розалия Радичкова.
При изключителна конкуренция Николай Урумов спечели "Аскеер" за най-добра мъжка роля за "Краят на играта" от Бекет в Театър 199 . Той беше предпочетен от журито пред Цветан Алексиев (в „Сънят на Гогол“) и Малин Кръстев (в „Три дъждовни дни“ в Театър 199).
Очаквано наградата за драматургия получи живеещият в САЩ Захари Карабашлиев за пиесата "Неделя вечер". Конкуренти му бяха наградените в предните години Димитър Динев (2007) и Яна Борисова (2008 г.). Карабашлиев стана популярен преди година с романа си "18% сиво".

Останалите награди „Аскеер“ взеха:

За поддържаща женска роля: Станка Калчева в "Страхотни момчета", постановка на Владимир Люцканов в Младежкия театър „Н. Бинев“;
За поддържаща мъжка роля: Захари Бахаров в "Три дъждовни дни", постановка на Владимир Люцканов в Театър 199;
За сценография: Васил Абаджиев – "Краят на играта", постановка на Лилия Абаджиева в Театър 199;
За изгряваща звезда: Димо Алексиев за „Калигула“ на режисьора Явор Гърдев във Варненския театър „Ст. Бъчваров“.
Домакините от театър „Българска армия” – гостоприемни, сърдечни и професионални, предложиха на публиката зрелище, което достави истинска наслада.
Васил Михайлов и Милен Миланов в ария на клеветата от „Севилският бръснар”
удариха в земята артистите от мюзикъла и операта. С оригиналното си изпълнение двамата припомниха, особено на по-възрастните зрители, че точно на тази театрална сцена са се раждали великолепни спектакли в стил шоу, с много музика, песни и смях – например „Напразни усилия на любовта” от Шекспир през 70 те години на миналия век. С избора на клокочещите мелодии на Росини и Моцарт режисьорът Гаро Ашикян и сценаристът Георги Лозанов доказаха, че класиката си остава витална и ненадмината във всички времена, дори когато чалгата ни залива от улицата, стадиона и екрана. Пиршество за очите и слуха устроиха красавиците на армейската трупа – Нети, Алекасандра Сърчаджиева и Йоана Буковска, които се развихриха с много настроение и фантазия в каватината на Фигаро.  
Истинско дефиле на тоалети и прически събра очите на половин София, която по традиция гледа кой и как отива на „Аскеер”-ите. Половин час преди началото на церемонията по „Раковски”, пред Театър „Българска армия”, си дадоха среща най-красивите и най-елегантните жени на столицата. Актрисите от театъра домакин, естествено, държаха първенството по стил и изисканост –
роклите, шити специално за галата, фризурите – измайсторени от стилист Капанов
Еврокомисарят Меглена Кунева пристигна в бяло. Сияеща и лъчезарна, в широка и обемна дреха, се появи звездата на Народния театър Параскева Джукелова в напреднала бременност. Очите на мъжкото съсловие се впиха, естествено, в деколтето и прозрачната блуза на сексапилната Биляна Петринска. С малка черна рокля а ла Едит Пиаф сред публиката грейна младата актриса Яна Титова – миналогодишната носителка на „Аскеер“ за изгряваща звезда.
Заслужени аплодисменти за принос към най-голямото театрално събитие на България получиха министрите проф. Стефан Данаилов (на културата) и Николай Цонев (на отбраната), зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова, дългогодишният спонсор на „Аскер” – шефът на Овергаз Сашо Дончев и красивата му съпруга Ева. Купонът сред официалната церемония продължи до късно през нощта в залите на Военния клуб. Оттам всички си тръгнаха, стискайки здраво поредната книга от библиотека за съвременна българска драматургия „Аскеер“ – трите родни пиеси, номинирани за авторитетната награда за 2009 година. Така всеки един от присъстващите на галата си отнесе и у дома частица от „Аскеер”-ите.

Станете почитател на Класа