„Златната палма“ отиде в Австрия

„Класа“

„Златната палма“ тази година отиде в Австрия. На бляскавата церемония при закриването на 62-рия кинофестивал в Кан режисьорът Михаел Ханеке получи най-престижната награда за черно-белия си филм „Бялата лента“. Темата за кризата в германското общество в навечерието на Първата световна война спечели журито. Филмът получи овации и заради изключителния си кинематографичен стил и убедителната си история за зараждането на националсоциализма в провинциално протестантско градче преди Първата световна война през 1913 г. „Бялата лента” обсъжда въпроса за колективната вина и за насилието, скрито зад патриархалната, мирна фасада на живота в малката общност. В крайна сметка се оказва, че цяла поредица от жестокости са дело на деца.
През 2001 г. Ханеке спечели на Лазурния бряг втората по важност награда – Гран при – за мъчителната драма „Пианистката” с Изабел Юпер в главната роля. Тя оглави тази година журито с членове - американската актриса Робин Райт Пен, италианската й колежка Азия Ардженто, режисьора Джеймс Грей и др.
Голямата награда на журито, смятана за втора по важност, отиде при френския режисьор Жак Одиар за „Пророк”. Филмът беше фаворит на критиците до края на феста. На сцената Одиар беше аплодиран бурно. „Пророк” е перфектен в жанрово отношение филм, който се извисява до сериозни философски обобщения, според коментаторите. Сюжетът се разгръща в затвор, а главният герой е арабски младеж, който се самообразова и успява да стане перфектен играч в затворническия свят на дрогата и контрабандата.
Като далеч по-голяма изненада се възприеха носителите на третата по важност награда – специалната. Тя беше поделена между англичанката Андреа Арнолд за „Аквариума”, оценен като смел принос към британския кинореализъм с мрачен и суров оттенък, и „Жажда”, творба на южнокорейския режисьор Парк Чан-уук, нов прочит на вампирските филми с главен герой свещеник, който вампирясва. Но решението за награждаването на двата филма беше освиркано от пресата, наблюдаваща събитието чрез сателитна връзка извън залата.
Известният английски режисьор и член на култовата група „Монти Пайтон” Тери Гилиам развесели публиката, като се престори, че ще грабне за себе си режисьорския приз, който трябваше да връчи на филипинския си колега Брианте Мендоса за „Клането”. „Тери, ти не получаваш, ти даваш“, обясни водещият на шоуто и обеща на мистър Гилиам да вземе нещо следващата година, ако не направи някой скандал.
Тери Гилиам показа извън конкурса на Кан 2009 новата си творба „Имагинариумът на Доктор Парнасус”, в който за последен път пред камерата застава неотдавна самоубилият се Хийт Леджър.
Филмът на истинския носител на режисьорската награда Брианте Мендоса „Клането” беше един от тези, които шокираха и отблъснаха зрителите със сцени на ужас и жестокост. В центъра на разказа е млад полицай - студент в полицейска академия, който не се опитва да възпре ужасна полицейска саморазправа с проститутка, довела до обезглавяването й.
Наградата за сценарий бе присъдена на китаеца Мей Фенг за „Пролетна треска”, недооценен според едни коментатори и доста объркан като сюжет с хомосексуални елементи според други.
Изабел Юпер лично връчи приза за най-добра актриса на Шарлот Гинзбург за безстрашното й и диво изпълнение на скърбяща майка-интелектуалка в заснетия на английски език „Антихрист” на култовия датчанин Ларс фон Трир.
Не е трудно да се допусне, че трите актриси в журито – Юпер, Ардженто и Райт Пен, сами по себе си жестоки на екрана – са били впечатлени от експресивното и стряскащо изпълнение на Гинзбург.
Ролята на напълно психирана жена, измъчваща съпруга си (Уилям Дефо) и осакатяваща себе си в пристъп на отчаян мазохизъм, е изключително трудна дори според множеството противници на „Антихрист” в Кан.
За най-добър актьор бе избран австриецът Кристоф Уолтц, който играе нацистки офицер в „Гадни копелета” на Куентин Тарантино. Изпъстряйки речта си с френски, английски и немски изрази, Уолтц каза, че филмът му е донесъл „невероятен опит”. Той благодари на екранния си партньор Брад Пит и на създателя на своя „уникален и неповторим персонаж” Полковник Ланда. Всички агенции отбелязват фразата „Ти ми върна призванието”, произнесена от Уолц в чест на Тарантино с неподражаемо вълнение.
Изабел Юпер връчи и наградата за цялостно творчество на 87-годишния френски кинотитан Ален Рене. Прославеният режисьор участва в конкурса с „Дива трева”, ослепителна и ексцентрична творба за любовната връзка между женен мъж и жена, чието изгубено портмоне той е открил. Рене впечатли скочилата на крака публика с тъмните си очила, с черен костюм, с червена риза, елегантни обувки и с бухналата си бяла коса.
„Златна камера” за най-добър дебют журито присъди на австралийския режисьор Уоруик Торнтън за „Самсон и Далила”, тийнейджърска любовна история.
Престижната награда "Особен поглед" на 62-рия международен кинофестивал в Кан бе присъдена на филма "Кучешки зъб" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос.

Станете почитател на Класа