Дарвин, достъпен за поколенията

Боряна Гоцова

Британският съвет и Природонаучният музей при БАН представят уникалната експозиция „Дарвин сега”, част от Салона на изкуствата в НДК. Тя е посветена на 200-годишнината от рождението на гениалния естествоизпитател и 150-годишнината от публикуването на знаменития му труд „Произход на видовете”. На 16 панела експозицията разказва за живота и пътешествията на Дарвин, неговата теория за еволюцията, тогавашните и съвременни доказателства в нейна подкрепа и значението й за развитието на науката.
Изложбата е новаторска в начина, по който представя едно от върховите постижения в областта на биологията. Панелите са изпъстрени с фотографии, илюстрации и схеми, които обясняват Дарвиновата теория по достъпен начин за широката публика. Самите табла отправят въпроси към зрителя, приканвайки го да размести подвижните макети, за да намери отговора. Това е една интерактивна изложба, която по необичаен за България начин представя науката: това не е нещо метафизично и разбираемо единствено за учените; напротив – науката е осезаема част от нашето всекидневие, която може да се превърне в произведение на изкуството.
Централна част от експозицията е еволюционното дърво, на което всеки може да закачи своето листо с размисли по въпроса, похвали и дори оплаквания. Всички панели са изработени от специални материали като рециклирана хартия и обложки от дискове, за да илюстрират как една изложба може да бъде „точно толкова екологична и информативна, колкото и художествена”, обясниха организаторите. Експозицията, намираща се на 3-тия етаж на НДК, ще остане отворена за посетители до 21 юни. Изложбата в България е част от световния проект „Дарвин сега” на Британския съвет, като идентични панели обикалят света и могат да се видят в момента и в Пекин.

Станете почитател на Класа