Млади художници от Сицилия гостуват у нас

„Класа“

Специално подбрана колекция от творби на съвременни сицилиански художници се открива днес в галерия „Райко Алексиев“ в столицата. Инициативата е в рамките на „Фестивала на Италия” и Qui Italia . „Каза Сичилия - България” представя творби от група млади и талантливи автори - 14 артисти, които разкриват богатство от багри, форми и идеи, близко до светоусещането на съвременния зрител.
Алесандро Базан, автор, чието творчество е добре познато в Италия, е завършил Академията за изящни изкуства в Урбино през 1987 г. Освобождава живописта си от ограниченията на канона, създава платна, далечни от академичния стил. Андреа ди Марко, също роден и отраснал в Палермо, се концентрира все повече върху репродукцията на градски части, безлюдни ъгли от околности, в които изпъкват автомобили, камиони, изоставени предмети. Фулвио ди Пиаца изобразява многообразните движения на природата: животни и растения в една привидна реалност, която ни обърква поради описателните крайности и неравномерното и мултицентрично делене на пространството. Адалберто Абате е възхитителен в комбинирането на цветовете, а Алесандро ди Джунио заставя зрителя да мисли, когато съзерцава неговите композиции. С атрактивни платна се представят Стефано Кумия и Фабриче де Нола.
Четиримата художници (Марко Бароне, Джузепе Борджия, Винченцо Профета, Тоти Фолизи) , които гостуват у нас под името на творческото обединение „,Лаборатория Сакарди“, правят впечатление с оригинално мислене и авангардни решения. „Лаборатория Сакарди“ е създадена през 2002 г. в Палермо. Авторите й живеят и работят в Палермо и Витлеем. Колективът използва в творчеството си главно теми, инспирирани от новините, техни главни герои са знаменитости и политици. „Лаборатория Сакарди“ често обръща внимание на света на развлеченията, като акцентира върху събития, които наистина са се случили. „Лаборатория Сакарди“ възприема този „показен” свят с ирония и провокация.
Презентация и разговор с авторите, участващи в изложбата, се предвижда на 27 май от 19.00 часа в Червената къща. Кураторът на изложбата, проф. Франческо Гало, пък ще гостува на 29 май на Националната художествена академия, където ще изнесе лекция. Франческо Гало е преподавател по икономика и пазар на изкуството в Академията за изящни изкуства, Неапол, критик, куратор на многобройни изложби, работил по реализирането на Биеналето във Венеция (1993), италиански комисар на Международното биенале в Прага (2004). От 2002 до 2007 г. е консултант на изложението „Форли Контемпоранеа“ ( Forlì Contemporanea), а през 2006 и 2007 г. на Венецианския фестивал на изкуствата (Vernice Art Fair).

Станете почитател на Класа