Древни гробници и статуи, открити под катедралата Нотр Дам

Древни гробници и статуи, открити под катедралата Нотр Дам
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.04.2022
  • Share:

Археологически разкопки под катедралата Нотр Дам разкриха изключително съкровище от статуи, скулптури, гробници и части от оригинално разпятие, датиращо от 13-ти век.


Находката включва няколко древни гробници от средновековието и оловен саркофаг с форма на тяло, заровен в сърцето на опустошената катедрала под пода на трансепта.


Френски експерти определиха откритието като „необикновено и емоционално". „Разкрихме всички тези богатства само на 10-15 см под подовите плочи. Беше напълно неочаквано. Имаше изключителни части, документиращи историята на паметника. Това беше емоционален момент. Изведнъж имахме няколкостотин парчета от малки фрагменти до големи блокове, включително изваяни ръце, крака, лица, архитектурни декорации и растения. Някои от парчетата все още бяха цветни", каза Кристоф Бесие, който ръководи научния екип за разкопките.


Откритието беше разкрито от френския национален археологически институт Inrap в четвъртък. Екип от института беше извикан, за да извърши „превантивни ракопки" под участък от пода на катедралата между февруари и април, преди да бъде построено 600-тонно скеле с височина 100 фута за реконструкция на шпила на катедралата.


Останали са само няколко парчета от оригиналната, богато украсена преграда между олтара и кораба, която отделя духовенството и хора от паството в Нотр Дам. Някои от тях са в складовите помещения на катедралата, докато други са изложени в Лувъра. В католическите църкви повечето са премахнати по време на Контрареформацията през 16-ти и 17-ти век.


Една от най-необикновените находки е непокътната скулптура на глава на човек, за която се смята, че е изображение на Исус, издълбана от камък. Разкопките разкриха и мрежа от зидани отоплителни тръби, монтирани под пода през 19 век.


Екипът на Inrap получи строга времева рамка и само конкретна област, в която да извърши разкопките. След като пожар обхвана 850-годишната катедрала, един от най-символичните и посещавани паметници на Париж, през април 2019 г., почти унищожавайки цялата сграда, президентът Еманюел Макрон обеща да я възстанови и отвори за масово след пет години.


Миналия септември генерал Жан-Луи Жоржлин, назначен да наблюдава реставрацията, каза, че безопасността на структурата на катедралата е възстановена, което означава, че реконструкцията на участъците, унищожени от пожара, може да започне. Той каза, че катедралата ще бъде отворена за служби и обществени посещения, както е обещано през 2024 г.

Станете почитател на Класа