Ник Клег решава за завръщането на Тръмп в Instagram и Facebook през 2023 г

Ник Клег решава за завръщането на Тръмп в Instagram и Facebook през 2023 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2022
  • Share:

Ник Клег, президентът по глобалните въпроси на Meta, е натоварен да реши дали на Доналд Тръмп ще бъде позволено да се върне във Facebook и Instagram през 2023 г.
Говорейки на събитие, организирано във Вашингтон от новинарската организация Semafor, Клег каза, че компанията сериозно обсъжда дали акаунтите на Тръмп трябва да бъдат възстановени и каза „Това е решение, което аз наблюдавам и управлявам".
Клег добави, че ще се консултира с главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, с борда на директорите на Facebook и с външни експерти. „Това не е капризно решение. Ще разгледаме сигналите, свързани с вреди в реалния свят, за да вземем решение дали след две години – което е началото на януари следващата година – дали Тръмп да бъде възстановен в платформата" каза той.
Бившият президент беше спрян от редица онлайн платформи, включително тези, притежавани от Мета, след бунта за Капитолия на 6 януари 2021 г., по време на който Тръмп използва акаунтите си в социалните медии, за да хвали насилието.
Докато Twitter забрани Тръмп за постоянно, Meta спря акаунтите на Тръмп за две години, което да бъде преоценено по-късно. През май 2021 г. временната забрана беше потвърдена от надзорния съвет на Facebook – група от назначени академици и бивши политици, предназначена да действа независимо от корпоративното ръководство на Facebook. Бордът обаче върна окончателното решение за акаунтите на Тръмп на Meta, предлагайки на компанията да реши след шест месеца дали да направи забраната постоянна. Клег каза, че решението ще бъде взето до 7 януари 2023 г.
Клег е бил вицепремиер на Великобритания и се присъедини към Facebook като вицепрезидент по глобалните въпроси и комуникации през 2018 г. През февруари той беше повишен в най-високата изпълнителна позиция в политиката на компанията.
През годините, откакто започна работа в Meta, Клег прекара компанията през редица скандали, включително проверката на политиката й по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., ролята на Facebook в преследването на рохингите в Мианмар и разкритията, направени от информатора Франсис Хауген.

Станете почитател на Класа