Институциите на ЕС възпрепятстват сътрудничеството на Унгария с Росатом за АЕЦ „Пакш“.

Институциите на ЕС възпрепятстват сътрудничеството на Унгария с Росатом за АЕЦ „Пакш“.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2022
  • Share:

Действията на няколко европейски институции възпрепятстват сътрудничеството на Унгария с Росатом по атомната електроцентрала (АЕЦ) Пакш, каза унгарският министър на външните работи Петер Сиярто в интервю в кулоарите на Общото събрание на ООН.
„Когато Европейският съюз прие първия санкционен пакет, беше записано в регламента за санкционния пакет, че мирното използване на ядрената енергия не се влияе от режима на санкции. Така че има европейски регламент относно факта, че ядрената енергия не е под режим на санкции и ние се придържаме към него. За нас енергетиката е червена линия, когато става въпрос за санкции", каза той.
Сиярто заяви: „Разбира се, усещаме как някои европейски институции, някои национални регулатори и някои банки се представят прекомерно в това отношение и се опитват да поставят препятствия пред този проект, което ние отхвърляме, превишаването на санкциите, нека го кажем така, е атака срещу националния ни суверенитет, защото увеличаването на ядрения капацитет за нас е въпрос на суверенитет".
В момента тече подготовка за изграждането на два нови енергоблока по проекта на Росатом в атомната електроцентрала Пакш, построена на около 100 км южно от Будапеща. Сиярто каза по-рано, че Москва е потвърдила готовността си да финансира този проект, който се оценява на 12,5 милиарда евро и който от самото начало ще бъде осъществен на 80% за сметка на руски заем.

Станете почитател на Класа