Украйна влоши отношенията си с Техеран заради доставките на дронове за Русия

Украйна влоши отношенията си с Техеран заради доставките на дронове за Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2022
  • Share:

Украйна понижи ранга на дипломатическите отношения с Иран и лиши своя посланик от акредитацията му заради това, което нарече „недружелюбно решение на Техеран да снабди руските сили с дронове".
Съобщението дойде късно в петък, след като Украйна заяви, че е свалила четири произведени в Иран безпилотни летателни апарата „камикадзе", което накара президента Володимир Зеленски да се оплаче, че Техеран накърнява украинския суверенитет и застрашава гражданите.
Украйна и Съединените щати обвиниха Иран, че доставя дронове на Русия, нещо, което Техеран отрече.
„Снабдяването на Русия с оръжия за водене на война срещу Украйна е неприятелски акт, който нанася сериозен удар на отношенията между Украйна и Иран", се казва в изявление на уебсайта на външното министерство.
„В отговор на такъв неприятелски акт украинската страна реши да лиши посланика на Иран от неговата акредитация, както и да намали значително броя на дипломатическия персонал на иранското посолство в Киев."
Съобщението е предадено на изпълняващия длъжността посланик на Иран, тъй като постоянният пратеник Манучер Моради в момента не е в Украйна.
Военните власти в Южна Украйна заявиха в изявление, че са свалили безпилотни летателни апарати Shahed-136 над морето близо до пристанището на Одеса.
Военни експерти казват, че безпилотните самолети са полезни за Русия както като разузнавателни средства, така и като боеприпаси, които могат да участват в локализирането и поразяването на подходящи цели.

Станете почитател на Класа