Китай: „САЩ изпращат опасни сигнали към Тайван“

Китай: „САЩ изпращат опасни сигнали към Тайван“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.09.2022
  • Share:

Китай обвини Съединените щати, че изпращат "много погрешни, опасни сигнали на Тайван ", след като американският държавен секретар каза на своя китайски колега в петък, че поддържането на мира и стабилността в Тайван е жизнено важно.
„Тайван беше във фокуса на 90-минутните, директни и честни разговори между държавния секретар Антъни Блинкен и китайския външен министър Уанг И в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк", каза американски официален представител на репортерите.
„От наша страна, министърът кристално ясно даде да се разбере, че – в съответствие с нашата дългогодишна политика за един Китай, която отново не се е променила – поддържането на мира и стабилността през пролива е абсолютно, жизнено важно", заяви висшият служител на американска администрация.
Китайското външно министерство в изявление относно срещата заяви „САЩ изпращат много погрешни, опасни сигнали на Тайван и колкото по-широка е активността на Тайван за независимост, толкова по-малка е вероятността да има мирно уреждане. Въпросът за Тайван е вътрешен китайски въпрос и Съединените щати нямат право да се намесват в това какъв метод ще бъде използван за разрешаването му", каза Уанг, цитиран от министерството.
Напрежението около Тайван се повиши след посещение там през август на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - което беше последвано от широкомащабни китайски военни учения - както и от обещанието на президента на САЩ Джо Байдън да защити острова. Изявлението на Байдън беше най-ясното му до момента за ангажиране на американски войски за защита на острова. Това беше и последният пример, в който той изглежда надхвърля дългогодишната американска политика на „стратегическа неяснота", която не дава да се разбере дали САЩ биха отговорили военно на атака срещу Тайван.
В телефонен разговор с Байдън през юли китайският лидер Си Дзинпин предупреди „Тези, които си играят с огъня, ще загинат в него".
Държавният департамент каза по-рано, че срещата на Блинкен с Уанг е част от усилията на САЩ да поддържат отворени линии за комуникация и да управляват отговорно конкуренцията, а Блинкен е потвърдил отвореността на САЩ за сътрудничество с Китай по въпроси от глобален интерес.
Блинкън също „подчерта последиците, ако Китай предостави материална подкрепа за нахлуването на Русия в Украйна или се включи в масово избягване на санкциите. САЩ, Китай и международната общност имат задължението да работят за противодействие на ефектите от тази инвазия и също така да възпират Русия от предприемане на по-нататъшни провокативни действия", каза служителят.
Срещата на Блинкен с Уанг беше предшествана от среща между външните министри на Четворката - Австралия, Индия, Япония и САЩ, които излязоха с изявление за Индо-Тихия океан: „Ние категорично се противопоставяме на всякакви едностранни действия, които целят промяна на статуквото или увеличаване на напрежението в региона".

Станете почитател на Класа