Съветникът на Байдън: За Русия ще има катастрофални последици, ако използва ядрено оръжие в Украйна

Съветникът на Байдън: За Русия ще има катастрофални последици, ако използва ядрено оръжие в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.09.2022
  • Share:

Съединените щати са убедени, че руският президент Владимир Путин иска да "заличи" украинския народ и по тази причина Вашингтон ще продължи да осигурява на украинските лидери оръжие, боеприпаси, разузнавателни данни и всякаква друга помощ

 

 

Говорихме директно на много високо ниво с руснаците, че ще има катастрофални последици за Русия, ако използва ядрено оръжие в Украйна. Бяхме напълно ясни с тях, че САЩ ще реагират решително в такъв случай.

Това заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън пред ABC.

Според думите на Съливан, става въпрос за изразена позиция не публично, а така да се каже "очи в очи".

 

Руснаците са наясно къде се намират САЩ по тази тема, увери Съливан. "Съхраняваме (конфиденциалността) на тези разговори с руската страна, но те разбират пред какво ще се изправят, ако продължат по този мрачен път", каза помощникът на Байдън.

Самият американски президент каза преди над едно денонощие, че ще има нови санкции за Русия заради т.нар. референдуми в окупираните от руската армия украински територии.

"Също така ясно дадохме да се разбере публично, че ...Съединените щати ще отговорят силно, ако Русия използва ядрени оръжия, и че ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните усилия да защити своята страна и демокрацията", добави Съливан.

В изявлението си пред Ен Би Си Съливан не посочи конкретно какъв ще бъде отговорът на Вашингтон, но отбеляза, че в Москва са били уведомени в по-големи детайли какви ще бъдат последствията от една ядрена ескалация.

Съединените щати са убедени, че руският президент Владимир Путин иска да "заличи" украинския народ и по тази причина Вашингтон ще продължи да осигурява на украинските лидери оръжие, боеприпаси, разузнавателни данни и всякаква друга помощ, каза Джейк Съливан.

По-рано в изявлението си пред Общото събрание на ООН руският първи дипломат Сергей Лавров обвини Запада в "гротескна русофобия" и в желание да "разцепи и унищожи" Русия. По думите на Лавров Съединените щати искат да превърнат целия свят в свой "заден двор", а Европейският съюз се е превърнал в "авторитарно, диктаторско образувание".

На пресконференция по-късно Лавров потвърди намерението на Москва да присъедини окупираните територии, където се провеждат плебисцити за включване в състава на Руската федерация. Попитан дали Кремъл ще използва ядрено оръжие, за да отбранява тези земи, руският външен министър отговори:

"Цялата територия на Руската федерация, която е определена или може да бъде допълнително определена в Конституцията на Руската федерация, без всякакво съмнение и под пълната защита от държавата. Това е абсолютно естествено и всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация се прилагат върху всички нейни територии".

Двете държави с най-голямо население - Китай и Индия, се обявиха по време на дебатите в Общото събрание на ООН за по-бързо дипломатическо решение на украинската криза.

Китайският външен министър Ван И се обърна както към Украйна, така и към Русия, да не допускат кризата да се разпространи и да засегне и развиващия се свят.

"Китай подкрепя всички усилия за мирно уреждане на украинската криза. Неотложният приоритет ни диктува да свикаме преговори за мир, решението е в това да отговорим на законните притеснения на всички страни за сигурността им и да изградим балансирана, ефективна и устойчива структура за сигурност".

Без да подкрепи гласно Русия или Украйна, индийският външен министър Субраманям Джаишанкар се присъедини към призива за дипломация:

"Докато конфликтът в Украйна продължава да вилнее, често ни питат на чия страна сме. Индия е на страната на Мира и ще остане твърдо на тази позиция. Ние сме на страната, която зачита Хартата на ООН и основните и принципи. Ние сме на страната, която зове за диалог и дипломация като единствен изход от кризата. На страната сме на онези, които се опитват да свържа двата края, докато цените на храната и горивото растат. Затова е в наш колективен интерес да работим съзидателно както в Обединените нации, така и извън техните рамки, за да постигнем по-скоро решение на този конфликт".

 

 

Станете почитател на Класа