Русия още няма решение за ремонт на "Северен поток"

Русия още няма решение за ремонт на "Северен поток"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

Кораб, нает от оператора на Nord Stream, пристигна на предполагаемото място на повредата на тръбопровода в изключителната икономическа зона на Швеция, а проучването може да отнеме 3-5 дни, каза операторът на тръбопровода, в изявление. „Специално оборудван кораб, нает от Nord Stream AG, пристигна на предполагаемото място на повредата на тръбопровода в изключителната икономическа зона на Швеция. След извършване на калибровъчните работи, специалистите ще бъдат готови в рамките на 24 часа да започнат проучване на повредената зона. това ще отнеме 3-5 дни според настоящите оценки.
За проучването на участъка от газопровода в изключителната икономическа зона на Дания, Nord Stream AG все още очаква решението на властите за предоставяне на необходимите разрешения за оценка на щетите", каза операторът Nord Stream AG.
Русия все още не е решила дали ще ремонтира "Северен поток", каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери. "Експертите трябва да си кажат мнението. Към момента няма взети решения по този въпрос", каза той.
Песков не каза дали Газпром ще продължи проучването на Северните потоци.
Четири изтичания бяха открити в края на септември по газопровода „Северен поток", като последният бе констатиран от бреговата охрана на Швеция. На 27 септември операторът Nord Stream AG съобщи, че три линии от морските газопроводи Nord Stream 1 и 2 са претърпели безпрецедентни щети.
Първото изтичане беше установено на Северен поток 2 близо до датския остров Борнхолм. После бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че предишния ден са регистрирани две експлозии по газопровода „Северен поток". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че инцидентите са били саботаж.
Северен поток беше един от основните маршрути за доставка на газ от Русия към Европа. Работата му е спряна от края на август заради проблеми с ремонта на турбините на Siemens, произтичащи от западните санкции.
Северен поток 2 беше завършен през 2021 г., но така и не беше пуснат в експлоатация.

Станете почитател на Класа