Байдън призовава американците за позиция срещу политическото насилие

Байдън призовава американците за позиция срещу политическото насилие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

Джо Байдън направи обединителен повик за запазване на демокрацията и мрачно предупреждение, че Америка може да се сблъска с политическо насилие, докато върви към междинните избори следващата седмица.
Президентът на САЩ използва обръщение в най-гледаното време в сряда, за да заяви, че „голямата лъжа на Доналд Тръмп за кражбата на изборите през 2020 г. се е превърнала във верую в крайното крило на Републиканската партия".
Байдън произнесе обръщението си към поддръжниците си в богато украсена зала на гара Юниън във Вашингтон, от която се вижда Капитолия на САЩ, щурмуван на 6 януари миналата година от разярена тълпа поддръжници на Тръмп.
Ефектът на речта му върху изборите, на които вече са гласували 27 милиона души, беше несигурен. Проучване на CBS News в края на миналия месец установи, че 63% от вероятните гласоподаватели на демократите казват, че функциониращата демокрация е по-голяма грижа от силната икономика, но 70% от гласоподавателите на републиканците казват обратното. Междинните мандати ще определят контрола над Конгреса и ще отбележат първия национален тест на американската демокрация, откакто Тръмп загуби Белия дом и поддръжниците му обсадиха Капитолия.
Байдън призна, че много е заложено в междинните избори след шест дни, но настоя: „Не се заблуждавайте, демокрацията е в бюлетината за всички нас. Фалшивите твърдения на Тръмп за откраднати избори подхраниха опасното нарастване на политическото насилие и сплашването на избирателите през последните две години. Изправени сме пред определящ момент. Трябва да говорим с преобладаващ, обединен глас, като държава, и да кажем, че няма място за сплашване на избирателите или политическо насилие в Америка" каза Байдън.
„Докато стоя тук днес, има кандидати, които се борят за всички нива на длъжност в Америка, за губернатор, Конгрес, главен прокурор, държавен секретар, които няма да се ангажират да приемат резултатите от изборите, в които участват. Това е пътят към хаоса в Америка. Това е безпрецедентно. Това е незаконно. И това е неамериканско. Както казах и преди, не можеш да обичаш страната си само когато побеждаваш". Той призова гласоподавателите да отхвърлят кандидати, които отричат резултатите от гласуването.
„Това не е обикновена година, така че ви моля да помислите дълго и упорито за момента, в който се намираме. В една типична година не сме изправени често пред въпроса дали гласуването, ще запази демокрацията или ще я изложи на риск . Но тази година сме."
Републиканците осъдиха речта му. Сенатор Том Котън написа в Туитър: „За Байдън „демокрацията" означава едно нещо: демократите да имат пълната власт. Докато републиканците остават съсредоточени върху въпросите, които са най-важни за избирателите, Байдън и демократите се разклащат в последните дни, защото са загубили връзка с тревогите на семействата, които се борят да преживеят."

Станете почитател на Класа