„Земеделието трябва да се промени или рискува да унищожи планетата“

„Земеделието трябва да се промени или рискува да унищожи планетата“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

„Хранителните компании и правителствата трябва да се обединят незабавно, за да променят световните селскостопански практики или рискуват да унищожат планетата", според автоорите на доклад на някои от най-големите хранителни и селскостопански предприятия, публикуван в четвъртък.
Докладът от работна група в рамките на Инициативата за устойчиви пазари (SMI), мрежа от глобални играчи, фокусирани върху проблемите на климата, създадена от крал Чарлз III, бе публикуван дни преди началото на срещата на върха за климата Cop27 на Обединените нации в Египет.
Много от най-големите хранителни и селскостопански предприятия в света защитават устойчивите земеделски практики през последните години. Регенеративните земеделски практики, които дават приоритет на намаляването на емисиите на парникови газове, здравето на почвата и опазването на водата, сега обхващат 15% от обработваемите площи.
Но „скоростта на промяната е твърде бавна", констатира докладът, и трябва да се утрои до 2030 г., за да има светът някакъв шанс да задържи повишаването на температурата под 1,5C, ниво, което, ако бъде нарушено, според учените, ще отприщи още повече опустошително изменение на климата на планетата.
Докладът е подписан от Bayer, Mars, McCain Foods, McDonald's, Mondelez, Olam, PepsiCo, Waitrose и др. Те представляват мощна политическа и корпоративна сила, оказваща влияние върху веригата за доставки на храни по света. Те също така, според критиците, са едни от най-отговорните за лошото управление на климата.
Производството на храни е отговорно за една трета от всички загряващи планетата газове, отделяни от човешката дейност, а редица от подписалите са обвинени в екологични злоупотреби и „зелено промиване".
„Намираме се в критична повратна точка, когато трябва да се направи нещо. Взаимовръзката между човешкото здраве и здравето на планетата е по-очевидна от всякога. Големите хранителни компании и селското стопанство трябва да играят голяма роля в промяната. Няма да е лесно, но трябва да го накараме да работи", каза председателят на работната група, Грант Рийд.
Селското стопанство е най-голямата индустрия в света. Пасищата и обработваемата земя заемат около 50% от обитаемата земя на планетата и използват около 70% от запасите от прясна вода. Климатичната криза е предизвикателство за индустрията в целия свят, но призивът на групата за промяна идва, тъй като индустрията – която дава работа на 1 милиард души – е изправена пред проблеми с веригата за доставки вследствие на пандемията от коронавирус и растящата инфлация. „С инфлационната среда и широкоразпространеното прекъсване на веригата за доставки би било лесно да намалим фокуса си върху дългосрочното предизвикателство за мащабиране на регенеративното земеделие. Но ние вярваме, че е жизненоважно да поддържаме чувство за неотложност. Трябва да предприемем действия сега, за да избегнем по-остри кризи в бъдеще. Единственият изход за нас е как да преминем към по-устойчива хранителна система, която ще ни позволи да посрещнем нуждите на нарастващото население без интензивността на ресурсите, която имаме днес. Това включва промяна за всички играчи, включително правителството, частни, публични компании и други. Никой играч не може да направи това сам, това трябва да е сътрудничество на желаещите, действие и реализация. Мразим се взаимно, не се обединяваме за нищо, освен ако няма голяма криза. Вече всички осъзнават, че има огромна криза. Трябва да се обединим", заключава докладът.

Станете почитател на Класа