Добри новини за световните автократи – помията в ЕС е огромен автогол за демокрацията

Добри новини за световните автократи – помията в ЕС е огромен автогол за демокрацията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

Саймън Тисдал
Това е предателството, от което боли най-много. Демокрацията е уязвимо растение, лесно се пренебрегва и отслабва от паразити. Тя беше изправена пред явни, понякога смъртоносни атаки през 2022 г. от автократи на толкова отдалечени места като САЩ, Бразилия, Китай, Русия, Иран и Турция. И все пак, когато демокрацията е тихо корумпирана и подкопана отвътре – това е истинският убиец.
Във всяка таблица на международната демокрация може да се очаква европейският парламент от 27 държави да има добри резултати. По същия начин един вицепрезидент на този величествен орган със сигурност трябва да бъде безупречен. При сегашното положение на нещата Кайли и няколко други, свързани с парламента, са изправени пред наказателни обвинения, включващи корупция и пране на пари. Тяхното задържане последва белгийските полицейски акции, при които бяха открити 1,5 милиона евро в брой, за които се твърди, че са били използвани за напредване на визовата либерализация на ЕС и авиационни сделки, благоприятни за Катар. Кайли отговаряше за отношенията на парламента в Близкия изток. Катар отрича всички обвинения.
Ако се докаже, това представлява огромно предателство на общественото доверие. Но каквото и да се случи, скандалът ще навреди на ЕС, който обича да чете лекции на света относно демократичните ценности, включително стандартите в обществения живот. Тази привързаност не се ограничава само до парламента. Европейската комисия е също толкова лицемерна. Просто попитайте Унгария, Полша или Обединеното кралство.
Скандалът „Qatargate" за пари срещу влияние – прозвището беше колкото неизбежно, толкова и банално – вече се използва от вътрешните врагове на ЕС като оръжие, за да го победят. Марин льо Пен от Националния фронт на Франция се оплака, че „докато евродепутатите поставят под въпрос финансите на нейната партия, Катар доставя куфари, пълни с пари".
„Възниква въпросът къде е проблемът с върховенството на закона? В Полша или в ЕС?" попита евродепутатът Доминик Тарчински от управляващата евроскептична полска партия PiS.
Скандалът изглежда малко вероятно да предизвика срив от мащаба на 1999 г., когато комисията на Жак Сантер масово подаде оставка на фона на обвинения в корупция. Но това се плиска в краката на сегашния президент Урсула фон дер Лайен, която отклони въпросите за ролята на нейния гръцки заместник-председател на комисията Маргаритис Схинас. Схинас представляваше ЕС на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол в Катар. Той беше критикуван заради туитове, възхваляващи експлоататорските, сега уж реформирани трудови практики в страната, обект на глобален протест. И това е част от проблема на ЕС. Длъжностните лица и евродепутатите до голяма степен се саморегулират и са подложени на минимален контрол. В допълнение към заплатата евродепутатите могат да поискат 9500 евро на месец за разходи и надбавки, без да предоставят разписки. Те могат да заемат друга платена работа и не е необходимо да регистрират публично контактите си с агенти на чужди държави.
Парламентът се противопостави на по-строгите правила за отчетност, докато липсват вградени защити за вътрешните податели на сигнали. Михил ван Хултен, ръководител на офиса на Transparency International в ЕС, каза пред Politico, че разкритията от миналата седмица може да са върхът на айсберга. „Има неправомерно влияние в мащаб, който не сме виждали досега", каза той.
Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли предупреди, че неефективните антикорупционни предпазни мерки подкопават усилията на Европа да представи своите интереси и ценности на световната сцена. „ЕС е огромен глобален играч и разбира се, всичко от технологични компании до държави извън ЕС ще се опита да му повлияе", каза тя.
Катар едва ли е единствената нелиберална или авторитарна страна, участваща в лобирането на избрани политици. В резултат на скандала бяха повдигнати въпроси за Мароко, Бахрейн и Азербайджан. И все пак особена загриженост се съсредоточава върху широко разпространените, компрометиращи ефекти от щедростта на страните от Персийския залив, типични за спортното промиване на Саудитска Арабия.
Нито пък институциите на ЕС и Обединеното кралство са единствените мишени на антидемократичните вътрешни сили. Демократичните предателства, идващи отвътре, стават все по-чести – и все по-известни.
Основополагащите принципи на САЩ, модел за света, са атакувани у дома. Отхвърлянето от страна на Доналд Тръмп и много републиканци на резултатите от президентските избори през 2020 г. предизвика глобален шок. Неговият разяждащ ефект все още се усеща в международен мащаб, използван от злонамерени играчи като Русия.
И все пак неговият наследник Джо Байдън едва ли е перфектен. Непреднамереното, саморазрушително послание на Байдън е: демократичните принципи подлежат на преговори; всичко си има цена. Гледайте и плачете как по целия свят доверието на избирателите, почтеността в обществения живот и доверието в представителното управление се разменят тайно в цинични игри на търговия с влияние и парична политика.
В тази глобална борба измамните парламентаристи са само дребни съ-заговорници в голямото предателство на демокрацията.

Станете почитател на Класа