Цената на биткойна достигна най-ниското си ниво за месеца, но се възстанови

Цената на биткойна достигна най-ниското си ниво за месеца, но се възстанови
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

Цената на биткойна достигна най-ниското си равнище във вторник, но впоследствие успя да възстанови част от загубите, задържайки се на зелена територия.

 

 

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтри до 1,9% от стойността си, достигайки до 16 277 долара – най-ниското равнище от 29 ноември насам, съобщава Bloomberg. Етерът пък поевтиня с 2,1% до най-ниската цена от 28 ноември. Движението е налице на фона на четвърта поредна сесия на спадове за американския борсов индекс S&P 500 на фона на притеснения за политиката на Федералния резерв.

Впоследствие обаче криптовалутите се върнаха към ръстовете. Минути след 10 ч. българско време биткойнът поскъпва с 0,5% до 16 801 долара. Етерът пък прибавя 2,5% до 1209 долара. Binance Coin също увеличава цената си с 0,5%, но рипълът остава на червено със спад от 0,6%.

 

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

 

Въпреки това прогнозите остават помрачени. „Очакваме нов тест на ноемврийските дъна около 15 600 долара през идните седмици“ след провален опит за задържане в диапазона 17-18 хил. долара, коментира Кати Стоктън, основателка на Fairlead Strategies LLC. „В крайна сметка очакваме биткойнът да достигне по-ниско дъно, увеличавайки риска за дългосрочна подкрепа близо до 13 900 долара“, допълва тя.

За криптовалутите 2022 г. беше трудна, след като в края на предходната година достигнаха рекордни стойности, засегнати от политиката на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти, сривовете на водещи компании и проекти в сектора, както и от скандала около Сам-Банкман Фрийд и неговата FTX. Криптоцените остават тясно свързани и с американските ценни книжа, като според стратега на Fundstrat Шон Фарел това е и причината за поевтиняването в понеделник.

Трейдърите също така може да се окаже, че трябва да внимават за ситуацията около търговията в сезона на празниците, предупреждават от Bitfinex.

„Докато наближаваме края на годината много компании и трейдъри си почиват, но забавянето на търговската активност носи със себе си риска от по-голяма волатилност, като се имат предвид пониженията на търгуваните обеми и ликвидността“, се казва в доклад на компанията.

 

 

Станете почитател на Класа