Великобритания отзовава временно посланика си в Иран заради екзекуцията на Алиреза Акбари

Великобритания отзовава временно посланика си в Иран заради екзекуцията на Алиреза Акбари
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.01.2023
  • Share:

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е "ужасен" от екзекуцията на Акбари. "Това е безсърдечен и малодушен акт, извършен от един варварски режим, който няма никакво уважение към човешките права или собствения си народ", допълни Суна

 

 

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Великобритания временно ще отзове посланика си в Иран след днешната екзекуция на бившия ирански заместник-министър на отбраната Алиреза Акбари, предаде Ройтерс.

Акбари, който има иранско-британско гражданство, беше осъден на смърт по обвинение в шпионаж в полза на Великобритания и днес беше екзекутиран.

Лондон определи изпълняването на присъдата като "варварски акт" и обяви, че налага санкции срещу иранския главен прокурор,

"Важно е да се разбере, че нашият отговор няма непременно да се ограничи до действията, които обявих по-рано днес", заяви Клевърли в отговор на журналистически въпрос.

"Ще реша, очевидно консултирайки се с колегите ми в правителството, какви по-нататъшни действия ще предприемем", допълни британският външен министър, без да дава повече подробности за евентуалните нови мерки срещу Иран.

"Този варварски акт заслужава възможно най-тежкото наказание ", написа в "Туитър" британският външен министър Джеймс Клевърли. Той допълни, че Монтазери е в основата на прилагането на смъртното наказание в Иран и че британското правителство "подвежда под отговорност режима за ужасяващите нарушения на човешките права". 

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е "ужасен" от екзекуцията на Акбари. "Това е безсърдечен и малодушен акт, извършен от един варварски режим, който няма никакво уважение към човешките права или собствения си народ", допълни Сунак. 

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа